Bakanlık ‘1 TL’ye satılık ev’ ilanlarını durdurup ceza kesti

Ekonomi 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, 1 TL'lik ve benzeri 15 ayrı reklamı durdurdu.

Alıcıyı emlak ofisine çekmek amacıyla yapılan ve sektörde ‘gel gel’ olarak nitelendirilen ‘1 TL’ye satılık ev’ gibi gerçek dışı ucuz emlak reklamları Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık bu tarzdan reklamlara yönelik şikayetlerin artması üzerine 1 TL’ye satılık ev gibi ilanlara son verdi.
Nisan toplantısında satılık evleri ‘1 liraya’ ilana koyan emlak firmalarına yönelik şikâyetleri değerlendiren Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, bu ve benzeri 15 ayrı reklamı durdurdu. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Kurul bir firma tarafından ilan sitesinde yayınlanan reklamlarda, satılık evler için ‘1 TL’ şeklinde tanıtım yapıldığı ancak söz konusu evlerin bu fiyata satılmadığı ve tüketicilere evlerin fiyatının daha yüksek olduğunun belirtildiği, tüketicilerin aldatıldığı ve mağdur edildiği belirtildi.

Ceza da verdi

Söz konusu reklamların yanıltıcı nitelikte olduğunu değerlendiren kurul, reklama durdurma cezası uyguladı. Reklam Kurulu, 3 TL, 5 TL, 990 TL, 1.050 TL, 1.950 TL, 11 bin 111 TL, 22 bin 222 TL gibi çeşitli fiyatlarla ilanı veren emlak firmalarının da reklamlarını durdurdu. Kurul; 99 bin 999 TL, 100 bin TL, 111 bin 111 TL, 125 bin TL gibi fiyatlı ilanları da inceledi.
Evlerin bu fiyata satılmadığını, tüketicilere evin fiyatının daha yüksek olduğunun belirtildiğini tespit eden kurul, bu ilanlar hakkında da durdurma cezası kesti.

Tüketiciyi reklamla aldatanlara 94,1 milyon lira cezaTüketiciyi reklamla aldatanlara 94,1 milyon lira ceza

Fahiş fiyat uygulayan işletmeye kapatma cezası yoldaFahiş fiyat uygulayan işletmeye kapatma cezası yolda

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.