Batılı bankalar çıkınca Türkiye’ye en çok borç veren BAE oldu

Yılın ilk yarısında Türk bankalarının aldığı sendikasyon kredilerinde Birleşik Arap Emirlikleri merkezli iki bankanın payı yüzde 61 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 15 idi.

Ekonomi 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile birlikte 11 Haziran'da Manchester City-Inter maçını izlemişti. (Kaynak: AA)

Türkiye’ye, uygulanan kısıtlayıcı ekonomi politikaları nedeniyle her geçen gün daha az borç veren batılı bankaların yarattığı boşluğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bankaların doldurduğu görülüyor.

Bloomberg’in haberine göre yılın ilk yarısında Türkiye’deki bankaların aldığı sendikasyon kredilerinde paranın yüzde 61’lik bölümü ülkenin en büyük iki bankası olan Abu Dhabi Commercial Bank PJSC ile yılında DenizBank’ı Ruslardan satın alan Emirates NBD PJSC’den geldi. Geçen yılın aynı döneminde bu iki bankanın payı yüzde 15 idi. Türk bankalarına 2021’den beri her yıl borç veren ING Groep BV, Deutsche Bank AG, Citigroup Inc. ve Standard Chartered Plc gibi batılı bankaların sendikasyon kredilerindeki payı bir yıl önceki yüzde 33’den yüzde 18’e geriledi.

Birçok uluslararası banka seçimlerde Erdoğan’ın mayıs ayında beş yıl süre için yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle daha duyarlı hale gelmişti.  Uzun süre rezervleri eriten, enflasyonu tırmandıran ve yabancı sermayeyi kaçırtan ortodoks olmayan politika izleyen Erdoğan şimdi durumda değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Erdoğan'ın 2 milyar dolar için teşekkür ettiği Körfez ülkesinin adı meçhul kaldıErdoğan’ın 2 milyar dolar için teşekkür ettiği Körfez ülkesinin adı meçhul kaldı

‘Körfez ülkeleri daha çok Türkiye riski almaya hazır’

İstanbul merkezli Ata Yatırım’ın baş stratejisti Batuhan Özşahin bir temerrüt sorunu olmamasına rağmen batılı bankların Türkiye riski alma konusunda çekingen davrandıklarının belirterek “Körfez ülkeleri daha çok Türkiye riski almaya hazırlar ve bu nedenle Türkiye’ye yönelik sendikasyon kredilerinde onları daha çok görüyoruz” diyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’ye borç verme iştahı siyasi olarak da çok belirgin. Körfez ülkeleri son dönemde ilişkilerin donuk olduğu bir on yılın ardından buzları eritmeye çalışıyorlar. Bu çabalar da bir dizi ticaret anlaşmasını, çok sayıda swap işlemini ve aralarında NBD’nin 2019 yılında DenizBank’ı satın almasını da içeren yatırımları da getirdi.

Erdoğan açıkça söyledi: Kısa süreliğine Merkez Bankası'nı rahatlatan Körfez ülkelerine seçimden sonra 'şükranlarını' iletmek üzere 'süratle' gidecekErdoğan açıkça söyledi: Kısa süreliğine Merkez Bankası’nı rahatlatan Körfez ülkelerine seçimden sonra ‘şükranlarını’ iletmek üzere ‘süratle’ gidecek

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ihracatında hem mayıs ayında hem de ocak-mayıs döneminde mücevher sektörü söz sahibi oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye’nin BAE’ye ihracatı mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87,8 artarak 360 milyon 84 bin dolara yükseldi.

Ülkeye yapılan dış satım ocak-mayıs döneminde yüzde 30 artışla 1 milyar 714 milyon dolara çıktı. BAE’ye en fazla ihracatı hem mayıs ayında hem de ocak-mayıs döneminde mücevher sektörü gerçekleştirdi. Mücevher sektörü, mayıs ayında ülkeye 108 milyon 383 bin dolar, ocak-mayıs döneminde ise 634 milyon 508 bin dolar tutarında dış satım yaptı.

Erdoğan ve BAE lideri Florya'da baş başa yemek yediErdoğan ve BAE lideri Florya’da baş başa yemek yedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.