Belçika’da çalışanların ‘fişi çekme’ hakkı başladı  

Belçika'da çalışanların mesai saatleri dışında işle ilgili arama, mesaj veya e-postalara cevap vermeme hakkı bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Ancak bunun için işverenle çalışanların anlaşmaya varmış olmaları gerekiyor. Uygulama federal devlet memurları için geçen yıl başlamıştı.

Ekonomi 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İş ve özel hayat dengesini sağlamak adına geçen yıl Belçika federal hükümetinin üzerinde anlaştığı iş gücü düzenlemesi kapsamındaki ‘bağlantıyı kesme veya fişi çekme’ adı verilen uygulama dünden itibaren başladı. Patronlar, çalışanları mesai saatleri dışında arayamayacak, onlardan e-postalara cevap vermesini bekleyemeyecek.

Öngörülemez özel ve acil durumların neler olabileceği belirlenerek işverenle çalışanlar arasında bir anlaşma yapılması, uygulamanın bu özel şartlar dışında geçerli olması isteniyor.

İşlediği cinayeti ‘Cezaevinde oyun parkı var’ diyerek kandırdığı kızının üstüne yıktı

İş sözleşmelerine ekleme zorunluğu

1 Nisan’dan itibaren çalışan sayısının 20’den fazla olduğu iş yerlerinde işverenlerin toplu sözleşmelere veya iş yönetmeliklerine ‘mesai dışında ulaşılamaz olma hakkı’nı ekleme zorunluluğu bulunuyor.

Belçika’da çalışanların ‘bağlantıyı kesme’ hakkı federal devlet memurları için geçen yıl başlamıştı. Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, geçen yıl 1 Şubat’ta bir genelge yayımlayarak, federal hükümete bağlı devlet memurlarının iş saatlerinden sonra acil durumlar dışında gelen telefonları veya e-postaları cevaplama zorunluluğu bulunmadığını bildirmişti.

TFF resmen açıkladı: Sezon sonunda Süper Lig’den iki takım düşecek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.