Benzin ve motorin zamlanıyor, tatilcilerin dönüş masrafı artacak

Motorin ve benzine 1 lira 30 kuruş zam geliyor. 21 Haziran Cuma günü geçerli olacak zamla İstanbul’da motorinin litre fiyatı ortalama yüzde 3,1, benzin 41,6 yüzde 3,2 artarken tatilcilerin de dönüş masrafı yükselecek.

Ekonomi 19 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Zam tatilcilerin dönüşe başladığı tarihe denk geliyor.

Petrol fiyatları ve dövizdeki değişikler akaryakıt fiyatlarına zam ya da indirim olarak yansımaya devam ediyor. Oynaklık nedeniyle akaryakıtta bu kez zam haberi geldi. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre benzinin ve motorinin litre fiyatlarına 21 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere İstanbul’da motorine yüzde 3,1, benzine 41,6 yüzde 3,2 zam yapılması bekleniyor. 1 lira 30 kuruşluk zamla birlikte halihazırda İstanbul’da litre fiyatı 40,67 lira olan motorin 41, 97 TL’ye, litresi 40,3 liradan satılan benzin 41,6 TL’ye çıkacak.

Motorine bir ayda 2’nci zam

Böylece haziran ayında motorin iki kez zamlanmış olacak. 13 Haziran’da motorin fiyatlarına yüzde 3.4 zam yapılarak motorinin litre fiyatı 1 lira 34 kuruş atırılmıştı.7 Haziran’da ise benzine 1 lira 25 kuruş, motorin grubunda ise 1 lira 21 kuruş indirim yapılmıştı.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Altı gün önce indirim gelmişti: Motorin bu gece yüzde 3.4 zamlanıyorAltı gün önce indirim gelmişti: Motorin bu gece yüzde 3.4 zamlanıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.