Beyaz Saray’da Biden-Zelenski görüşmesi: Ukrayna lideri sekiz milyar doları kaptı
ABD Başkanı Joe Biden'a Çin malı elektrikli otomobillerin ülkeye ithal edilmemesi veya yüksek gümrük vergisi konulması konusunda senatörlerden baskı var. Şubatta güvenlik riski konusunda soruşturma başlatan Biden'ın kararı merakla bekleniyor.
ABD Başkanı Joe Biden’a Çin yapımı elektrikli otomobillerin ABD’ye ithalatının yasaklanması çağrısında bulunuldu. Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Senatör Sherrod Brown X hesabından “Çin malı elektrikli araçlar Amerikan otomobil endüstrisi için varoluşsal bir tehdittir” diye yazdı. Paylaştığı videoda “Çin’in hükümet destekli hilelerini Amerikan otomobil endüstrisine taşımasına izin veremeyiz” diyen Brown, kasım ayında yapılacak seçimlerde dördüncü dönem için adaylığını koymaya hazırlanıyor. Brown’ın çağrısı ABD’li bir kanun koyucunun bu konudaki en güçlü yorumları olarak değerlendirilirken, bazı senatörler de Çin elektrikli araçlarını ülke dışında tutmak için yüksek gümrük vergileri konulmasını istiyor.
Şubat ayında Beyaz Saray, ABD’nin Çin otomobillerinin ulusal güvenlik riski oluşturup oluşturmadığına dair bir soruşturma açmıştı. Biden, “Çin’in politikaları pazarımızı araçlarıyla doldurarak ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabilir. Bunun benim gözetimimde olmasına izin vermeyeceğim” demişti.
Beyaz Saray, Çin yapımı otomobillerdeki teknolojinin “sürücüleri ve yolcuları hakkında büyük miktarda hassas veri toplayabileceği” endişesiyle Washington’un kısıtlamalar getirebileceğini açıkladı ve internete bağlı olan araçların “kamera ve sensörlerini düzenli olarak kullanarak ABD altyapısı hakkında detaylı bilgi kaydettikleri, kritik altyapılarla doğrudan etkileşime girdikleri ve uzaktan kumanda edilebildikleri ya da devre dışı bırakılabildikleri” uyarısında bulundu.
Çin dünyanın en büyük otomobil üreticisi ve en büyük araç ihracatçısı olmak için Japonya ile yarışıyor. Bu hafta Çin’e bir ziyarette bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pekin’i Washington’un Çin ithalatının Amerika’ya akın ettiği 2000’li yılların başındaki “Çin şokunun” tekrarlanmasına izin vermeyeceği konusunda uyardı. Buna karşılık Çin Maliye Bakan Yardımcısı Liao Min, ABD’nin ticaret ve yatırıma getirdiği kısıtlamalardan duyduğu “ciddi endişeyi” dile getirdi. Liao, Çin’in rekabet avantajlarının “büyük ölçekli pazarı, eksiksiz sanayi sistemi ve bol insan kaynağından” kaynaklandığını söyledi.
Perşembe günü de ABD’nin en büyük havayolu şirketleri Biden yönetiminden ABD ve Çin arasında yeni uçuş onaylarını durdurmasını istedi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Pete Buttigieg’e gönderdikleri mektupta Çin’in “zarar verici rekabet karşıtı politikalarının” ABD’li şirketleri dezavantajlı duruma düşürdüğünü belirterek, “Çin havacılık pazarının büyümesinin kontrolsüz ve pazarda erişim eşitliği kaygısı olmadan devam etmesine izin verilirse, uçuşlar ABD’li işçiler ve işletmeler pahasına Çinli taşıyıcılara bırakılmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdiler.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi, dönemin Trump yönetiminin 360 milyar dolardan fazla Çin malına gümrük vergisi getirdiği 2018’den bu yana bir ticaret savaşına kilitlenmiş durumda. Pekin de 110 milyar dolardan fazla ABD ürününe gümrük vergisi getirerek misilleme yaptı. Joe Biden bu tarifeleri büyük ölçüde yürürlükte tuttu.
Geçen yıl ABD’nin Çin’den satın aldığı malların değeri yüzde 20’nin biraz üzerinde düşerek 427 milyar dolara geriledi. Aynı zamanda ABD’nin Çin’e ihracatı da yüzde 4’lük bir düşüşle 148 milyar doların biraz altına geriledi.