Biotrend Enerji’ye Birleşik Arap Emirlikleri’nden ortak geliyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nin hisse alımı için görüştüğü Türk şirketler arasında Biotrend Enerji'nin de olduğu öğrenildi. Görüşmelerin ileri aşamada olduğu belirtiliyor.

Ekonomi 17 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Biotrend, Türkiye'de enerji üretimi, atık yönetimi ve karbon ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayındaki Körfez ziyareti sonrası Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) şirketleriyle Türk şirketleri arasında işbirliği için başlayan ilişkiler artıyor.

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Aslı Kandemir’in haberine göre, Türkiye’de enerji üretimi, atık yönetimi ve karbon ticareti alanlarında faaliyet gösteren Biotrend, hisse satışı için Abu Dabi merkezli teknoloji odaklı bir holding şirketi olan ve hisseleri Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası Ana Pazarı’nda işlem gören Multiply Group ile görüşme yürütüyor.

Konuya yakın kaynaklara göre Doğanlar Holding’in iştiraki olan Biotrend ile BAE’li şirket arasında görüşmeler ileri aşamada ancak olası anlaşmanın boyutu ve değeri henüz netleşmedi. Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Biotrend ve Multiply Group konuya ilişkin yorum yapmadı.

BAE, temiz enerji ve hidrojende Türkiye ile işbirliği yapmak istiyorBAE, temiz enerji ve hidrojende Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor

Yüzbinlerce hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Türkiye’nin yakın zamana kadar Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarıyla tanıdığı Doğanlar Holding’in iştiraki olan Biotrend Enerji, alternatif enerji üretimi konusunda yatırımlar yapma misyonunun yanı sıra, teknolojik olarak üretim ve uygulama merkezi olma hedefiyle, 2017 yılında kuruldu. Biotrend Enerji bünyesinde, 2022 sonu yatırımları devam edenlerle birlikte 11 entegre atık yönetimi ve BES, 6 BES (biyokütle enerji santrali),1 katı yakıt hazırlama ve 1 sera tesisi olmak toplam 19 tesisi bulunuyor.

Şirket toplam 6 bölgede, 11 ilde, 19 tesiste çöpleri elektriğe dönüştürerek, yüz binlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor. 2022 sonu itibarıyla, Biotrend Enerji’nin sahip olduğu ön lisans ve lisansların toplam gücü; 181,3 MWe, kurulu gücü ise 99,2 MWe seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Hüsnü Özyeğin’in yenilenebilir enerji şirketine BAE'den ortak geliyorHüsnü Özyeğin’in yenilenebilir enerji şirketine BAE’den ortak geliyor

Fiba Yenilenebilir Enerji de listede

Bloomberg’in geçen ay yayımladığı bir haberde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yenilenebilir enerji üreticisi Masdar’ın Fiba Yenilenebilir Enerji’den hisse alımı için görüştüğü aktarılmıştı. BAE, Türkiye’ye 51 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüt etmişti. Bunun yaklaşık 30 milyar dolarının enerji sektörü için ayrılacağı öğrenilmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.