Coppola da ‘Barbenheimer’cı çıktı
250 yıllık Alman terlik ve sandalet markası Birkenstock, eylül ayında halka açılmaya hazırlanıyor. Hedef değerlemesi de dudak uçuklatan cinsten. En az 8 milyar dolar beklenen değerleme gerçekleşirse, TÜPRAŞ ve Sabancı Holding'i de geride bırakacak.
En son gişe rekortmeni Barbie filminin başrol oyuncusu Margot Robbie’nin ayaklarında gördük onu pembe pembe ancak 2 bin 500 liradan başlayan fiyatları nedeniyle çok beğendiğimiz halde alamadık belki de. Evet, Almanya’nın kökleri 1774 yılına kadar uzanan, doğal mantar tabanı nedeniyle dünyanın en ortopedik terlik ve sandalet markaları arasında sayılan Birkenstock markasından bahsediyoruz.
Barbie filminin ardından satışlarını katlaması da sermaye sahiplerine ilham vermiş görünüyor ki, 250 yıllık Alman şirketi Birkenstock’un sahibi olan L Catterton eylül ayında halka arza hazırlanıyor. Uzmanlar, şirketin halka arz sonrası en az 8 milyar dolar değerlemeye ulaşacağı, hatta 10 milyar dolara ulaşacağı konusunda hemfikir.
Eğer bu gerçekleşirse ikonik terlik markası Birkenstock, değeriyle Türkiye’deki birçok köklü şirketi de katlayacak gibi görünüyor. Zira işte en büyükler arasında gelen 5 şirketin piyasa değeri yaklaşık şöyle: Koç Holding (KCHOL) 12,46 milyar dolar, Sabancı Holding (SAHOL) 4,32 milyar dolar, Sasa (SASA) 12,82 milyar dolar, Ford Otosan (FROTO) 12,38 milyar dolar, TÜPRAŞ (TUPRS) 7,31 milyar dolar.
L Catterton 2021 yılında Birkenstock’a 4.7 milyar euro değer biçen bir anlaşmayla şirketin çoğunluk hissesini satın aldı. Birkenstock ailesinin iki üyesinin elinde ise azınlık hisse bulunuyor. Yani eylüldeki halka arzda 8 milyar dolarlık fiyat ortaya çıkarsa, Birkenstock terliklerinin şirket değeri sadece 2 yılda rekor bir artış sağlamış olacak.
2016 yılında LVMH ve Bernard Arnault’nun aile holdinginin ABD’li özel sermaye şirketi Catterton ile birleşmesiyle kurulan L Catterton, şu anda yaklaşık 30 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.
Uzmanlar, değerlemenin bu kadar yüksek olmasının nedenini markayı İskandinav moda şirketi Ganni ve fitness şirketi ClassPass gibi tüketici markalarına yatırım yapan Fransız lüks moda evi LVMH’nin desteklemesine bağlıyorlar.
Bu ayın başlarında L Catterton destekli online güzellik ürünleri perakendecisi Oddity Tech, Nasdaq borsasına kote olduğunda 400 milyon dolardan fazla para toplamıştı. Konuya yakın kişiler, danışmanlığını Goldman Sachs ve JPMorgan’ın yapacağı halka arzın başarıya ulaşmaması için hiçbir neden göremediklerini savunuyorlar. Halka arzdan gelecek paranın Çin ve Hindistan gibi pazarlarda büyümenin yanı sıra e-ticaret işini genişletmek için kullanılacağı belirtiliyor.
Birkenstock yaklaşık 3.000 kişiyi istihdam ediyor ve ürünlerinin çoğunu Almanya’daki kendi fabrikalarında üretiyor. Şirketin sandalet ve diğer ayakkabılardan oluşan ürünleri yaklaşık 90 ülkede satılıyor. Dior, Manolo Blahnik ve Valentino gibi lüks isimlerle işbirlikleri yaparak ve Celine ve Givenchy gibi markaların modellerini üreterek lüks moda markası haline gelen Birkenstock, 1966’dan beri ABD’de de satılıyor.
Birkenstock’ın geliri geçen yıl yüzde 29 artarak yaklaşık 1.2 milyar sterline (yaklaşık 1.3 milyar dolar) ulaştı ve kârı 394 milyon euro olarak gerçekleşti. Şirket, Berlin’in kuzeyindeki Pasewalk kasabasında 120 milyon euroluk yeni bir fabrika da dahil olmak üzere Almanya’daki üretim tesislerini inşa etmek için büyük yatırımlar yapıyor.