Bloomberg’e göre, Türkiye karışıklık çıkma riski en yüksek G20 ülkesi

Bloomberg Economics'in analizine göre, Türkiye siyasi çalkantı riski en yüksek G20 ülkesi. Türkiye'nin hemen altında ise Rusya ve ABD var. Analize göre siyasi gerilimler, ekonomik etkiler ve kurumsal gelişmeler üç ülke için belirleyici olacak.

Ekonomi 16 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Bloomberg'e göre, G20 ülkeleri arasında gelecek yıl iç karışıklık çıkma ihtimali Türkiye'de yüzde 6.

Bloomberg Economics analizine göre şiddetli siyasi çalkantıların yaşanma olasılığı en yüksek olan dünyanın en büyük ekonomileri arasında Türkiye zirvede bulunuyor. Rusya ve ABD ise listede Türkiye’nin hemen altında yer aldı. Analize göre G20 ülkeleri arasında gelecek yıl iç karışıklık çıkma ihtimali Türkiye’de yüzde 6, Rusya’da yüzde 4, ABD’de ise yüzde 3 seviyesinde bulunuyor.

Farklı değişkenlere odaklanan model, bir ülkenin demokrasi mi, otokrasi mi yoksa yarı demokrasi mi olduğuna odaklanıyor. Sosyal gruplar arasındaki farklılıkların yanı sıra kurumlar ve siyaset içindeki farklılıklara da bakan bir ölçüt de bulunuyor. İstikrarsız ülkelerin maruz kaldığı yüksek borçlanma maliyetleri, düşük yatırımlar ve daha yavaş büyüme gibi ekonomik sorunlar da riskleri etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

ABD merkezli araştırma kuruluşu Center for Systemic Peace’in direktörü Monty G. Marshall, siyasi retorik düzeyi, siyasi liderler arasındaki saygı eksikliği ve hızlı ve etkili iletişim bağlantıları ve silahların kolayca bulunabilmesinin siyasi çalkantı riskini artırdığını belirtti.

Bloomberg Economics analisti Nick Hallmark, “İç çatışma gibi nadir olaylara ilişkin tahminler yüksek derecede belirsizlik içerir. Yine de, model ABD’de artan riskler etrafında analitik bir çerçeve oluşturma konusunda yararlı. Eğer kurumsal gerileme devam eder ve siyasi şiddet artarsa, o zaman ABD’nin ekonomik performansı, Hazine için düşük borçlanma maliyetleri ve hatta doların rezerv para statüsü bile garanti altına alınamaz” dedi.

OECD: Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde G20’nin büyüme şampiyonu olduOECD: Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde G20’nin büyüme şampiyonu oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.