Borsa İstanbul iki ayda en yüksek getiri sağlayan borsa oldu

Financial Times'a göre BIST-TÜM endeksi 2024'ün başından bu yana dolar bazında yüzde 20, BIST-Teknoloji endeksi ise dolar bazında yüzde 61 değer kazandı. BİST aynı sürede MSCI Tüm Dünya Endeksleri içinde en yüksek getiri sağlayan borsa oldu.

Ekonomi 29 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yerel seçimlerin hisse senedi yatırımlarında büyük bir dönüm noktası olmayacağı ve yabancı girişinin önünü açabileceği ifade ediliyor.

Dünyada yapay zekayla birlikte yükselen “teknoloji çılgınlığı” piyasayı etkisi altına alırken Borsa İstanbul yılbaşından bu yana MSCI Tüm Dünya Endeksleri içinde de en yüksek getiri sağlayan borsa oldu. Financial Times Borsa İstanbul’un yükselişini analiz etti.  İngiliz finans gazetesi Financial Times (FT) Türk hisse senetlerinde teknoloji sektörü öncülüğündeki yükselişi kaleme aldı.

FT teknoloji çılgınlığı hisse senedi piyasasını sararken Türk teknoloji sektörü hisselerinin de fırladığını, Türk borsasının dünyadaki ralliye liderlik ettiğini belirtti. Verilere göre BIST-TÜM endeksi 2024’ün başından bu yana dolar cinsinden yüzde 20 civarında arttı. BIST-Teknoloji endeksi ise yıl başından bu yana dolar bazında yüzde 61 arttı. Türkiye yıl başından bu yana bu MSCI Tüm Dünya Endeksleri içinde de en yüksek getiri sağlayan borsa oldu.

 

Ft: Enflasyon ve teknoloji coşkusu etkili

Analize göre enflasyonun tüketici tasarruflarını hızla eritmesi ve bireysel yatırımcıların bu yıl küresel piyasaları etkisi altına alan teknoloji coşkusundan faydalanmak istemesi Türk hisse senetlerinin rekor başlangıç yapmasında etkili oldu.

Uzmanlara göre haziran ayından itibaren  uygulanmaya başlanan yeni ekonomi politikası hızla devam ederken bu durum yerli ve yabancı kurumsal yatırımcıların Türk hisse senedi piyasasına geri dönmesini sağlıyor.

Finansal veri sağlayıcısı Finnet Elektronik Yayıncılık’a göre yatırımcılar geçen yıl 841 milyon TL’lik net çıkışa kıyasla bu yıl Türkiye’deki teknoloji odaklı büyük fonlara 7,2 milyar TL (233 milyon dolar) koydu.

Türk hisse senetleri ucuz

FT’ye konuşan  portföy danışmanı Emre Akçakmak ocak ayında yüzde 65’e ulaşan enflasyon nedeniyle halkın tasarruflarını korumaya çalıştığını, bunun da hisse senetlerinin cazibesini artırdığını söyledi.

Akçakmak’a göre uzun süredir devam eden enflasyon krizi önceki iki yılda Türkiye piyasalarında ani yükselişleri tetikledi. Ancak bu yıl özelde Türk varlıklarına, genelde ise riskli varlıklara olan daha olumlu yatırımcı duyarlılığı da borsaya destek oldu.

Akçakmak arz ve talep dinamiklerinin ötesinde Türk hisse senetlerinin “çok cazip” değerlemelerle işlem gördüğünü belirtti. Yerel seçimlerin büyük bir dönüm noktası olmayacağını ve yabancı girişinin önünü açabileceğini belirten Akçakmak “Seçimler sona erdiğinde bir belirsizlik daha ortadan kalkmış olacak” dedi.

‘Küresel trend Türkiye’ye yansıdı’

İstanbul merkezli finans şirketi ÜNLÜ & Co’nun kurumsal hisse senedi satış müdürü Tunç Yıldırım ise ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın başını çektiği ‘küresel teknoloji çılgınlığı’nın Türkiye piyasalarına yansıdığını ve bunun Borsa İstanbul’un bu yılki güçlü performansında önemli bir etken olduğunu söyledi.

Yıldırım bu yılki girişlerin Türkiye piyasaları için önemli ölçekte olduğunu ve büyük olasılıkla nispeten büyük birikimlere sahip yerel yatırımcılar tarafından yönlendirildiğini belirtti.

Borsa yeniden yükseliyor, halka arzlarla birlikte harçlıkçılar da dönüyorBorsa yeniden yükseliyor, halka arzlarla birlikte harçlıkçılar da dönüyor

Köksal: Finansal okur yazar olmayan Borsada asla kazanamazKöksal: Finansal okur yazar olmayan Borsada asla kazanamaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.