Çin emlakta çöküşü önlemek için inşaatçıları paraya boğacak

Çin emlak krizinden çıkış için çareyi 'beyaz liste'ye aldığı 50 müteahhitlik şirketine teminatsız kısa vadeli kredi sağlamakta buldu. Bankalardan kredi için kesenin ağzını açmaları istenecek.

Ekonomi 27 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Çin'de milyonlarca boş konutun bulunduğu 7 Hayalet Şehir'e de müşteri aranacak.

Çin, ekonomisini tehdit eden emlak krizini düzeltmek için şimdiye kadarki en büyük hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Milyonlarca boş konutun bulunduğu 7 ‘Hayalet Şehir’in bulunduğu Çin, üç yıldır Covid-19 nedeniyle zarar gören ve birçok inşaat şirketini batışın eşiğine getiren emlak krizinden çıkış için bankaları finansmanı artırmaya çağırıyor.

Bloomberg’ün konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, bankalar “beyaz listede” yer alan 50 şirkete teminatsız kısa vadeli krediler verebilir. Bu listede zor durumdaki emlak devi Country Garden ve devlete ait  China Vanke de yer alıyor.

İsmi açıklanmayan kaynaklar Bloomberg’e yaptıkları açıklamada, şirketlerin kredilere karşılık arazi, mülk veya diğer varlıklar gibi teminat göstermeleri  gerekmeyecek ve gayrimenkul firmalarının borçlarını geri ödemeleri için kaynakları serbest bırakacak.

Çinli Evergrande'nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyorÇinli Evergrande’nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyor

2021’in ikinci yarısından buyana krizde

Çin’in emlak sektörü, bir zamanlar ülkenin en büyük ikinci şirketi olan Evergrande’deki likidite krizinin kamuoyuna yansıdığı 2021 yılının ikinci yarısından bu yana bir krize girmiş bulunuyor. Diğer Çinli gayrimenkul geliştiricilerinin de benzer sorunlarla karşılaşması ve tahvil ödemelerinde temerrüde düşmeye başlaması, krizin ülkedeki ve küresel ölçekteki diğer sektörlere de yayılabileceği endişelerini artırdı.

Çin artan endişeler nedeniyle ekonomik önlemler almaya çalışıyor. Japonya’nın en büyük bankası olan Nomura ekonomistlerine göre söz konusu önlemler, Çin genelinde yaklaşık 20 milyon tamamlanmamış ön satışın tamamlanması için gereken 3,2 trilyon Çin yuanlık (451 milyar dolar) finansman açığını kapatmak üzere Pekin tarafından alınan en büyük önlem olacak.

Krizi sonunda ciddiye almaya başladılar

GlobalData Çin baş ekonomisti Rory Green, Çin’in emlak talebini artırmaya çalıştığını, ancak ekonomik belirsizlik ve düşen emlak değerleri nedeniyle tüketicinin harcama iştahının olmadığını yazdı. Ancak Green, Pekin’in nihayet krizi son derece ciddiye almaya başladığını düşünüyor.

Green müşterilere gönderdiği bilgi notunda, “Yetkililer nihayet panik belirtileri göstermeye başladı, daha fazla gevşeme için tetikleyiciler, büyüme hedefi tehdidi, finansal istikrar ve işsizlik risklerinin hepsi yanıp sönüyor. Retorik değişti ve bir dizi nispeten daha agresif, alışılmadık teşvik önlemi devreye girdi” ifadelerine yer verdi.

Yine de herkes Pekin’in emlak “beyaz listesinin” Çin’in emlak sorunlarına çözüm olacağına ikna olmuş değil. Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, Business Insider tarafından görülen bir notunda, “Beyaz Liste muhtemelen hala aşılması gereken çok sayıda engeli olan emlak sektörü için Beyaz Şövalye olmanın çok gerisinde kalacaktır” dedi. Başlangıç olarak, bankaların zor durumdaki müteahhitlere kredi verme konusunda endişeleri olabileceğini de sözlerine ekledi.

Evergrande haberi kripto paraları vurduEvergrande haberi kripto paraları vurdu

Emlak sektörü milli gelire yüzde 30 katkı yapıyor

Çin ekonomisi, genç işsizliğinin bu yılın başlarında rekor seviyeye ulaşmasıyla birlikte, Covid sonrası ikna edici bir toparlanma sergilemekte zorlanıyor.  Pekin, tehdit oluşturan emlak piyasasındaki spekülasyonu soğutmaya çalışırken, şu anda sektörün düşüşü ile ekonomisini canlandırmak arasında sıkışmış durumda. Çünkü emlak piyasası, ilgili endüstrilerle birlikte ülkenin milli gelirine yaklaşık yüzde 30  katkıda bulunuyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.