Sadece boynu otobüs kadar: Devasa fosil sırlarını vermiyor
Çin ve ABD arasındaki çip krizi iki ülkenin karşılıklı olarak birbirinin önde gelen teknolojik ürünlerine yasak olarak yansıdı. ABD’nin Çinli Huawei cihazları ve TikTok’u yasaklanmasının ardından, Çin hükümeti de kamu çalışanlarına İPhone yasağı getirdi.
Çin ve ABD arasındaki çekişme teknolojik ürünlere yasak misilmesine dönüştü. Geçen yıl ABD, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei cihazlarının satışını, bu yıl da devlet kurumlarına Çinli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklamıştı. Bu yasağın ardından Çin hükümeti de yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma ve siber güvenliği artırma girişimini öne sürerek kamu çalışanlarına iPhone yasağı getirdi.
Konuya yakın kaynaklara göre Çin, merkezi hükümet çalışanlarının iPhone ve diğer yabancı marka telefonları kullanmasını yasakladı. Pekin hükümetinin bu adımı, yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma, sınırların dışına hassas bilgileri sızdırmama ve siber güvenliği artırma girişiminin son parçası oldu. Kaynaklar, Pekin’in kamu çalışanlarının işyerinde iPhone kullanımını yıllardır kısıtladığını ancak şimdi bu yasağın genişlediğini dile getirdi. Atılan bu adımın, Apple ve birçok yabancı marka için olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Çin, Apple’ın en büyük pazarlarından biri ve buradaki satışlar Apple’ın toplam gelirlerinin yüzde 19’unu oluşturuyor.
Yasak kararı, iPhone’ların yeni modellerinin tanıtılacağı Apple’ın gelecek haftaki etkinliği öncesinde alındı. Bu karar ABD ve Çin arasında gerilimin tırmanması nedeniyle Çin’de faaliyet gösteren yabancı şirketlerde endişe oluşturabilir. Çin son yıllarda, veri güvenliği endişelerinin artmasıyla şirketlere yönelik yeni kanunlar ve kurallar çıkarmaya başlamıştı.
ABD ve Çin ilişkileri, Washington’ın müttefikleriyle beraber Çin’in çip sektörü için gerekli ekipmana ulaşmasını engellemeye çalışması nedeniyle gerildi. Pekin yönetimi de misilleme olarak uçak üreticisi Boeing ve çip şirketi Micron Technology gibi ABD şirketlerinden sevkiyatları kısıtlamıştı.