Ciner, WE Soda’yı Citi’de halka arz edecek

Ciner Grubu, sahibi olduğu dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi WE Soda'nın yüzde 10 hissesini Londra Borsası'nda halka arz etmeye hazırlanıyor.

Ekonomi 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
WE Soda yılda 5 milyon ton soda külü üretiyor.

Ciner Grubu’nun iştiraki ve dünyanın en büyük doğal soda külü üreten şirketi WE Soda, Londra borsasında en az 800 milyon dolar değerinde halka arz yapmayı planlıyor. WE Soda’nın baş strateji yetkilisi Nicholas Hall  yaptığı açıklamada, halka arzın nihai boyutunun yatırımcı geri bildirimine bağlı olduğunu ancak şirket  hisselerinin en az yüzde 10’unun halka arz edilebileceğini belirtti.

Medyada yer alan daha önceki haberlerde, şirketin muhtemel değerinin 8.5 milyar dolara kadar çıkabileceğinden bahsedilmişti. Hall, Ciner Grubu’nun satıştan elde edilen gelirin bir kısmını, WE Soda’nın diğer grup şirketlerine kullandırdığı kredilerin geri ödenmesi için kullanacağını açıkladı.

Halka arzlar azalmıştı

Halka arzı yönetecek bankaların haziran sonunda fiyatı belirleyeceği ve hisse taleplerini toplayacağı belirtildi. Uzmanlara göre WE Soda faizlerdeki tırmanmanın ve ekonomik belirsizliğin halka arzları azalttığı bir dönemin ardından piyasaya çıkıyor. Bu arada bazı karamsar yatırımcılar da Londra’nın, İngiltere’den AB’den çıkışından ve Cambridge merkezli çip üreticisi Arm gibi önemli şirketlerin başka borsalara gidişinin ardından eski cazibesini kaybettiğini öne sürüyorlar.

Hall, WE Soda ve Ciner grubunun halka arz için Londra’yı seçmesinde, İngiltere başkentinin şirketin hedef pazarı olan ABD’ye açılan bir kapı olmasının yanısıra kimya endüstrisi yatırımcısını da barındırmasının etkili olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük soda külü üreticisi WE Soda 2 fabrikasında yılda 5 milyon ton soda külü üretiyor. 2 milyar dolarlık üretim yatırımı bulunan şirketin ürünleri dünyada 80’den fazla ülkede kullanılıyor. Dünyada 100’den fazla müşterisi olan şirketin çalışan sayısı ise 1370.

Nerede kullanılıyor?

Dünya soda külü üretiminin yarısından fazlası cam imalatında kullanılıyor. Soda külü ayrıca toz deterjan başta olmak üzere sabun, şarj edilebilir piller gibi geniş bir ürün ağının üretim sürecinde yer alıyor. Soda külü ayrıca ilaç, yiyecek, kozmetik endüstrileri ve metalürjik üretim süreçlerinde de önemli bir yere sahip bulunuyor.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.