Demirören, Ziraat Bankası’na kredi borcunun bir taksidini ödedi

Demirören Holding, Demirören Medya'nın Ziraat Bankası'na olan "finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi" kapsamında yüzde 4 faizle 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılan 895,6 milyon dolarlık borcun 90 milyon dolarlık taksidinin ödendiğini açıkladı.

Ekonomi 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Demirören Holding, Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’na olan “finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi” kapsamında yüzde 4 faizle 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılan 895,6 dolarlık borcun 90 milyon dolarlık ilk taksidinin ödendiğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Demirören Holding tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş, getirmeye de devam edecektir” denildi.

2020 yılından bu yana bankalara 1.3 milyar dolar ödendiği dile getirilen açıklamada, “Son olarak Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’na olan ‘finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi’ kapsamındaki borcunun 90 milyon dolarlık taksidi ödenmiştir” denildi.

Büyük bölümü Demiören Grubu’na ait olan Hürriyet Gazetecilik önceki akşam Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, İstanbul Esenyurt ilçesindeki 61.5 dönüm yüzölçümüne sahip matbaa tesisi arsasını 816.6 milyon liraya insansız hava aracı üreticisi Baykar’a sattığını duyurmuştu.

Demirören, Hürriyet'in matbaa binalarını ve arsasını zararına Baykar'a sattıDemirören, Hürriyet’in matbaa binalarını ve arsasını zararına Baykar’a sattı

895 milyon dolarlık kredinin yüzde 3,2’sini ödediği ortaya çıkmıştı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın mart sonunda yaptığı açıklamayla, Demirören Holding’in Doğan Medya Grubu’nu satın almak için 2018’de Ziraat Bankası’ndan kullandığı 895 milyon dolarlık kredi borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödediği ortaya çıkmıştı. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” demişti. Sertel ise Çakar’ın yanıtına, “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” sözleriyle tepki göstermişti.

Doğan Medya Grubu’nu satın almak amacıyla 2018’de Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding’in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve kredi borcu için firmayla Ziraat Bankası arasında yeniden yapılandırma anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı. Ziraat Bankası ile ilgili Sayıştay raporuna göre, 22 Şubat 2022’de imzalanan yeni sözleşmeyle 895,6 milyon dolar borç, yüzde 4 faizle 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.

Ziraat Bankası 1 milyar dolarlık dış finansman sağladı

Bu arada Ziraat Bankası, havale akımlarına dayalı seküritizasyon yolu ile 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli, toplam 1 milyar dolarlık yurt dışı finansman sağladığını açıkladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, konuyla ilgili olarak “Dış finansmanda, ürün bazlı çeşitlendirme ve derinleşme stratejisi ile uyumlu olarak DPR Programımızın kuruluşunu tamamladık ve bu kapsamda ilk ihraçları başarıyla gerçekleştirdik. Özellikle küresel belirsizliklerin sürdüğü ve gelişmiş ülke bankacılık risklerinin ön plana çıktığı koşullara rağmen, seküritizasyon ihracımıza küresel ölçekte etkin yatırım bankalarından katılım olduğunu gözlemledik. Ziraat Bankası olarak temin ettiğimiz bu kaynakla, dış ticaretin finansmanına katkı vermeyi sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

Bir devrin sonu: Hürriyet'in 3 şehirdeki matbaaları hurda fiyatına satıldıBir devrin sonu: Hürriyet’in 3 şehirdeki matbaaları hurda fiyatına satıldı

Demirören Ziraat Bankası’na borcunun yüzde 3.2’sini ödemişDemirören Ziraat Bankası’na borcunun yüzde 3.2’sini ödemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.