Deprem bölgesindeki esnafa 400 milyon liralık yeni kredi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'daki esnaf ve sanatkarlar için 400 milyon liralık yeni finansman desteği sağlayacaklarını açıkladı.

Ekonomi 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'daki esnaf ve sanatkarlara kredi desteği verilecek.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depremin 110 milyar dolara yakın bir bütçe yüküne neden olduğunu dile getirerek depremlerinden en fazla etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’daki esnaf ve sanatkarlar için 400 milyon liralık yeni finansman desteği sağlayacaklarını söyledi.
“Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman vilayetlerimizdeki esnaf ve sanatkarlarımız için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kefaletiyle bu 3 vilayete 100’er milyon lira yani toplam 300 milyon lira daha finansman desteği sağlayacağız” diyen Bolat “Malatya’yı da ilave ettiğimizde 400 milyon liralık bir destek oluyor. Yüzde 26 finansman maliyetiyle 6 ayda bir geri ödemeli, toplam 5 yıl vadeli bu uygun şartlı finansman desteğinin esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Bölge ekonomisine katkı yapacaktır, can suyu etkisi meydana getirecektir” diye konuştu.

‘Deprem konutlarının bu hızla teslimi 10 yılı bulur’ iddiası‘Deprem konutlarının bu hızla teslimi 10 yılı bulur’ iddiası

3.4 milyarlık finansman sağlandı

Halkbank kanalıyla bölgedeki işletmelere yönelik şu ana kadar yüzde 50 faiz indirimli sübvansiyonlu olarak 2,2 milyar liralık finansman destekleri sağlandığını belirten Bolat “Yine Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğince (TESKOMB) şu ana kadar Kahramanmaraş’a 1,2 milyar liralık yüzde 50 indirimli, yüzde 100 faiz indirimli kredi destekleri sağlandı” dedi.

Devletin bütçesinden 30 milyar dolar harcandı

Bolat Eximbank kanalıyla deprem bölgesinde ihracatçılara ihracat kredisi ve ihracat sigorta desteği çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İhracat destekleri anlamında Ticaret Bakanlığı bünyesinde deprem bölgesindeki ihracatçıların fuar, alım heyetleri, tasarım ve marka gibi birçok destekten faydalanmasının mümkün olduğuna ve onlara öncelik tanındığına vurgu yapan Bolat “İnanıyorum ki çok yakın bir gelecekte, bir iki sene içinde bu deprem bölgeleri deprem öncesinden daha canlı, dinamik, enerjik, modern ve çevreci bir cazibe merkezi şehirler konumuna gelecektir” diye konuştu.
Bolat geçen yıl yaklaşık 30 milyar dolar devlet bütçesinden deprem bölgelerine harcama yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “İyi gidiyor, süreç hızlanıyor ve 110 milyar dolarlık bir bütçe yükü hesaplanmıştı. Allah’ın izniyle milletimiz, devletimiz, hükümetimiz bu yükün altından kalkmış olacak. Bu konuda hiç kimsenin endişesi olmasın.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat kredi desteği haberini kendi sosyal medyası X üzerinden de paylaştı.

'Olası İstanbul depreminde 80 bin bina yıkılacak'‘Olası İstanbul depreminde 80 bin bina yıkılacak’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.