Dolar 34’e, euro 38’e koşuyor, altında sınırlı gerileme

Dün 33,93 TL'ye kadar yükseldikten sonra yatay seyreden dolar kuru bu sabah da yüzde 0,22 artışla dünkü zirveye geldi. Euro da yüzde 0,40 yükselişle 37,94 TL'den işlem görüyor. Ons altın yüzde 0,30 düşüşle 2,504 dolar.

Ekonomi 22 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Dolar ve eurodaki yükseliş bugün de devam ederken ons altın yarın Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmayı bekliyor.

Dolar 34, euro ise 38 TL seviyesine doğru yükselişini bugün de sürdürüyor. Dünü 33,9340 TL’ye kadar yükseldikten sonra günü yatay kapatan dolar bu sabah yüzde 0,22 yükselişle 33,9350 seviyesinde işlem görüyor. Böylece dolar karşısında hafta başından bu yana TL yüzde 0,7, ay başından bu yana ise yüzde 2,3 değer yitirdi. Euro ise yüzde 0,40 yükselişle 37,94 TL’den işlem görüyor.

Altın rekor seviyelerden sınırlı geriledi

Altın fiyatları işsizlik maaşı başvuruları verisi ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın yarın yapacağı konuşma öncesinde hafta başında gördüğü tarihi zirvelerden uzaklaşarak kâr satışları ile bir miktar geriledi. Fed’in tutanakları ve  Powell’ın konuşması öncesi dün altının ons fiyatı 2 bin 521 dolarla, altının gram fiyatı da 2 bin 741 lirayla tüm zamanların en yükseğini görmüştü. Bugün de ons altın yüzde 0,30 düşüşle 2,504 dolar, gram altın ise yüzde 0,10 yükselişle 2,738 TL’den işlem görüyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Dünü yüzde 0,78 gerileyerek 9.904,79 puandan tamamlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,75 yükselişle 9.979,48 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,75 ve holding endeksi yüzde 0,44 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,68 ile iletişim, en çok gerileyen yüzde 0,65 ile spor oldu.

Fed tutanaklarında eylülde faiz indirimi mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin son toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde eylülde para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını düşündüğünü ortaya koydu.

Tutanaklarda Fed personelinin ekonomik tahminlerinde, 2024’ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün büyük ölçüde beklenenden zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediği ifade edildi. Yetkililerin tamamının federal fon oranı hedef aralığının yüzde 5,25-5,50’de tutulmasını desteklediği vurgulanan tutanaklarda, “Ancak birkaçı, enflasyondaki son gelişmelerin ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığının 25 baz puan düşürülmesi için makul bir gerekçe oluşturduğunu veya böyle bir kararı destekleyebileceklerini belirtti” bilgisi verildi.

Tutanaklarda yetkililerin enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirttiği aktarıldı. Yine de açıklanan verilerin, yetkililerin, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini artırdığı düşüncesine işaret edilen tutanaklarda, “Büyük çoğunluk, veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını gözlemledi” denildi.

Dolar artıyor, Merkez Bankası kılını kıpırdatmıyor, piyasanın kafası fena halde karıştıDolar artıyor, Merkez Bankası kılını kıpırdatmıyor, piyasanın kafası fena halde karıştı

Bloomberg: Türklerin dolar iştahı yeniden arttıBloomberg: Türklerin dolar iştahı yeniden arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.