Dolarda rekor serisine devam, piyasaların gözü Fed’de

Dolar 29,05 TL ile rekorunu egale ederken TL'nin yılbaşından beri dolar karşısındaki kaybı yüzde 35,6'ya ulaştı. Piyasalar Fed'in bu akşam politika faizini sabit tutmasını bekliyor. Altının yönünü de bu karar belirleyecek. 

Ekonomi 13 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Dolar 3 aydır süren sınırlı yükseliş eğilimini bugün de sürdürerek 29,05'le yeni zirvesine ulaştı.

Dolar üç aydır süren günlük sınırlı yükseliş eğilimini bugün de sürdürerek güne 29.0525 TL’den başladı. Böylece TL’nin dolar karşısında yılbaşından beri kaybı yüzde 35,6’ya ulaştı. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 28,7 oldu. 1977-1982 bant aralığında hareket eden ons altın saat 09.50 itibarıyla yüzde 0,22 düşüşle 1975 dolardan, gram altın ise yüzde 0,09 düşüşle 1843 liradan alıcı buluyor.

Borsa güne düşüşle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 29,89 puan azalışla ve yüzde 0,39 değer kaybıyla 7.718,96 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 0,34 ve holding endeksi yüzde 0,33 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,06 ile orman, kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,12 ile kimya, petrol, plastik oldu.

Küresel piyasaların gözü Fed’in mesajlarında

Küresel piyasalar ABD’de enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinin ardından pozitif seyir izlerken ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağına yerleşti.

Dün ABD’de açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda değişim göstermeyeceği yönündeki piyasa beklentilerinin aksine yüzde 0,1 artarken yıllık bazda yüzde 3,1 artışla öngörüler doğrultusunda gerçekleşti. Yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyon beş ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise beklentilere paralel kasımda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4 arttı. Bu dönemde çekirdek enflasyon yıllık bazda 2 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Faiz kararı öncesi para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 45, mayısta başlama ihtimali ise yüzde 75 seviyesinde bulunuyor.

Analistler Fed’in art arda üçüncü ve yılın son toplantısında politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına kesin gözüyle bakıldığını belirterek Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözlü yönlendirmelerinde bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da dün ülkede enflasyonun “anlamlı” bir şekilde düştüğünü ve Fed’in hedefine inmemesi için hiçbir neden göremediğini söyledi.

Petrol arzının güçlü olduğuna ilişkin işaretlerin artmasıyla dün yüzde 3,6 düşerek günü 73,5 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık son altı ayın en düşük seviyesine indi. Şu sıralarda da önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 73,3 dolardan işlem görüyor.

 

ABD'de enflasyon yüzde 3,1 çıktı, faizde değişiklik beklenmiyorABD’de enflasyon yüzde 3,1 çıktı, faizde değişiklik beklenmiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.