Ekonomide güven mesajları veren Fed de işten çıkarma düğmesine bastı

Fed Başkanı Jerome Powell faizin yüzde 5,5'te sabit bırakıldığı 21 Eylül'deki konuşmasında ABD ekonomisinin durumu hakkında kamuoyuna güven mesajları verirken, kurumun 10 yıl aradan sonra sessiz sedasız 300 işçi çıkaracağı ortaya çıktı.

Ekonomi 24 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
12 bin kişiyi istihdam eden Fed, 10 yıl aradan sonra personel sayısını çıkarmaya hazırlanıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell faizin yüzde 5,5’te sabit bırakıldığı 21 Eylül’deki konuşmasında ABD ekonomisinin durumu hakkında kamuoyuna güven mesajları verirken, kurumun 10 yıl aradan sonra sessiz sedasız işçi çıkaracağı ortaya çıktı. Bir Fed sözcüsünün cuma günü CNN’e yaptığı açıklamaya göre, Fed yıl sonuna kadar yaklaşık 300 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. 12 bölgesel Fed’de yaklaşık 21.000 kişiyi istihdam eden kurumda 2010 yılından bu yana personel sayısında herhangi bir düşüş olmaması, ekonominin gidişatıyla ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Sözcü, daha önce Reuters tarafından bildirilen azaltmaların işten çıkarmalar, erken emeklilikler ve boş pozisyonları doldurmama tercihlerinin bir karışımını içerdiğini söyledi. Fed kaç kişinin işten çıkarılacağını açıklamaktan kaçınırken, sözcü işten çıkarmaların çoğunlukla artık ihtiyaç duyulmayan teknoloji rolleri de dahil olmak üzere destek pozisyonlarına odaklanacağını söyledi.

Fed sürpriz yapmadı, faizi 22 yılın zirvesinde sabit tuttuFed sürpriz yapmadı, faizi 22 yılın zirvesinde sabit tuttu

İşten çıkarma haberlerinin Powell’ın enflasyon ve artan faiz oranları karşısında ABD ekonomisinin dayanıklılığı karşısında şaşkınlığını dile getirmesinden sadece birkaç gün sonra gelmesi de dikkat çekti. Powell, çarşamba günü merkez bankasının son para politikası toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilere “Ekonomik faaliyetler beklediğimizden ve bence herkesin beklediğinden daha güçlü oldu” demişti.

Bu iyimserliği yansıtan Fed yetkilileri, ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti ve işsizlik tahminlerini düşürdü. Ancak Powell, enflasyonu sağlıklı seviyelere çekmenin istihdam piyasasında “bir miktar yumuşama” gerektireceğini de kabul etti ve yumuşak inişin garanti olmadığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Powell, enflasyonun kontrol altına alındığı ancak resesyondan kaçınıldığı yumuşak bir inişin “mümkün” olduğunu vurgulayarak, “Nihayetinde buna bizim kontrolümüz dışındaki faktörler karar verebilir” demişti.

ABD'de işten çıkarma dalgası sürüyorABD’de işten çıkarma dalgası sürüyor

ABD'de işten çıkarma furyasına KPMG de katıldı: 1.950 kişi işsiz kalacakABD’de işten çıkarma furyasına KPMG de katıldı: 1.950 kişi işsiz kalacak

ABD'nin kamu borcu ilk kez 33 trilyon doları aştıABD’nin kamu borcu ilk kez 33 trilyon doları aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.