Şakacı Rusların son kurbanı Fed Başkanı oldu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski taklidi yapan iki Rus şakacı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'la görüntülü görüşme yaptı. Powell'ı 15 dakika lafa tutan şakacılar Powell'dan enflasyondan faiz artışlarının ne kadar süreceğine kadar birçok konuda bilgi aldı.

Ekonomi 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Rusya televizyonlarında gösterilen bir videoya göre, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski taklidi yapan iki Rus şakacı ile görüntülü görüşme yaptı. Videoda, Zelenski ile görüştüğünü sanan Powell’ın enflasyon görünümünden Rusya Merkez Bankası’na kadar çeşitli konularda soruları yanıtladığı görüldü. Powell, yaklaşık 15 dakika süren görüntülerde faizler hakkında da konuştu.

Ocak ayında yapılan ve yeni yayınlanan konuşmada Powell, çok da uzak olmayan bir gelecekte bir durgunluğun geleceğini söyledi. Fed Başkanı, 2023’te faizleri artırma planlarını açıkladı. 2 faiz artışı daha planladığını söyleyen Powell, sonrasında sonra faizleri “uzun bir süre” bu seviyede tutmayı planladıklarını söyledi. Powell, görüşme sırasında “Piyasa şimdiden iki çeyrek puanlık (yüzde 0,25) faiz artışı daha fiyatlıyor. Bu ikisini yaptıktan sonra duruma bakacağız ve daha fazla yapıp yapmamamız gerektiğini söyleyeceğiz. Oranları bu seviyede ne kadar tutacağız?” dedi.

 

‘Fed’de güvenlik sorunları mı var?’ endişesi gündeme geldi

Bir Fed sözcüsü dün yaptığı açıklamada, “Powell, kendisini Ukrayna Devlet Başkanı olarak tanıtan biriyle ocak ayında bir görüşmeye katıldı. Dostça bir sohbetti ve bu zorlu zamanda Ukrayna halkına destek olan duruşumuz nedeniyle gerçekleşti. Hiçbir hassas veya gizli bilgi tartışılmadı. Konu uygun kolluk kuvvetlerine havale edildi” dedi. Sahte aramanın Powell’a ulaşması, Fed’de güvenlikle ilgili sorunlar olabileceğini gündeme getirdi.

Vovan and Lexus takma adlı Putin taraftarı şakacıların daha önce kandırdığı isimler arasında eski Almanya Başbakanı Angela Merker, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde de bulunuyor. Fotoğraf: Reuters

Vovan ve Lexus takma adlarıyla anılan Volodimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov isimli şakacılar yabancı politikacıları kendileriyle konuşmaları için kandırmayı başarabiliyor. Rusya Başkanı Vladimir Putin’in destekleyen ikili, 2018’de İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı da kandırmıştı. Şakacılar Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüşmüştü. İkili bu yılın başlarında, yine Zelenski’yi taklit ederek Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ile görüşme yapmıştı.

Twitter’da birçok hesap tarafından paylaşılan video şöyle:

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.