Elon Musk Nvidia hisselerini roketledi, şirketin değeri 3 trilyon dolara koşuyor

Elon Musk yeni girişimi xAI ile OpenAI'ye meydan okudu, yapay zekada rekabetin artacağı düşüncesiyle Nvidia hisseleri 3 günde yüzde 20 yükseldi. Piyasa değeri 2,8 trilyon dolara ulaşan Nvidia'nın 2,9 trilyon dolarlık Apple'ı yakalamasına ramak kaldı.

Ekonomi 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Güçlü çipleriyle yapay zekaya yatırım yapan şirketlerin gözdesi haline gelen Nvidia'yı yakalayana aşk olsun.

Yapay zekaya artan taleple Nvidia’daki baş döndürücü yükseliş durdurulamıyor. Nvidia’nın cuma günü borsalarda başlayan rallisi bu kez Elon Musk’ın açıklamasıyla doruğa çıktı. Bilançosu ve geleceğe yönelik değerlendirmesinin açıklanması sonrası piyasa değerine yüz milyarca dolarlık artış katan Nvidia hisseleri bu kez Elon Musk’ın açıklamasıyla dün yüzde 6 yükseldi. Hisseleri dün 1,128 dolardan işlem gören Nvidia 2,8 trilyon doları ulaşan piyasa değeriyle Apple’la arasındaki farkı 100 milyar dolara indirdi. Apple 2,9 trilyon dolarlık değeriyle Microsoft’un ardından en değerli ikinci şirket konumunda bulunuyor. Böylece Nvidia piyasa değeriyle Türkiye’nin en son yaklaşık 1 trilyon dolar olarak açıklanan gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık üç katına yaklaştı.

Elon Musk daha önce destekçisi olduğu yapay zeka girişimi OpenAI’a yeni girişimi xAI ile meydan okurken yeni rekabetin çip üreticisi Nvidia’ye yarayacağı düşüncesiyle üç günlük ralli yüzde 20’ye ulaştı. Musk xAI süper bilgisayarı oluşturmak için Nvidia’in H100 grafik işlemcisini kullanacak. Cantor Fitzgerald analisti CJ Muse xAI haberlerinin yapay zeka çip harcamalarının devam edeceğine dair yatırımcılara “daha fazla güven” verdiğini söyledi. Muse, Nvidia bilanço ve beklentilerinin 2024 yılında şirketin çiplerine yönelik talepte “boşluk yaşanma ihtimalinin tamamen ortadan kaldırdığını” söyledi.

Büyük teknoloji şirketlerine kafa tutuyor

Şirketin hisseleri geçen yıl üç kattan fazla değer kazandıktan sonra bu yıl da yükselişini sürdürüyor. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana iki kattan fazla artış gösterdi. Yapay zeka patlamasından en büyük kazanç sağlayan şirketlerden biri olan Nvidia müşterilerin yüksek performanslı çipleri için sıraya girmesiyle ilk üç aylık gelirlerinde yüzde 262, veri merkezi segmentindeki gelirinde ise beş kat artış bildirmişti.

Alphabet, Microsoft, Amazon ve diğer teknoloji şirketleri yapay zeka bilgi işlemine hakim olmak için yarışırken bir yandan da Nvidia’nın üst düzey çiplerinin sınırlı kaynağına sahip olabilmek için rekabet ediyorlar. Wall Street’te uzun zamandır sahip olunması gereken bir hisse senedi olarak görülen Apple, zayıf iPhone talebi ve Çin’deki zorlu rekabetle mücadele ettiği için son aylarda diğer büyük teknoloji şirketlerinin altında performans gösterdi ve bu yıl hisseleri yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti.
Microsoft bulut hizmetlerinde yapay zekaya yaptığı erken yatırımlarla elde ettiği kazançlar nedeniyle diğer teknoloji firmalarının önüne geçerek bu yılın başlarında dünyanın en değerli şirketi olarak Apple’ı geride bıraktı. Microsoft’un hisseleri salı günü yüzde 0,4 düşüşle 3,1 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı.

Bugün 2,6 trilyon dolarlık olan Nvidia'yı 5 milyon dolar verip batmaktan kurtaran adamBugün 2,6 trilyon dolarlık olan Nvidia’yı 5 milyon dolar verip batmaktan kurtaran adam

Üç ayda 26 milyar dolar ciro yapıp 14,88 milyar dolar kâr eden şirketÜç ayda 26 milyar dolar ciro yapıp 14,88 milyar dolar kâr eden şirket

2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.