Elon Musk’a mahkemeden 55 milyar dolarlık darbe

ABD’de Tesla hissedarlarının açtığı davada yargıç Elon Musk’ın şirketin kendisine 2018 yılında tahsis ettiği hisse opsiyon paketinin büyüklüğünün kararlaştırıldığı süreci etkilediğini belirterek konuya ilişkin yönetim kurulu kararını iptal etti.

Ekonomi 1 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Mahkeme kararı Tesla'nın kurucusu ve CEO'su Elon Musk'a 'Dünyanın en zengin kişisi" ünvanını kaybettirebilir.

ABD’nin Delawere eyaletinde görülen davada yargıç Elon Musk’ın Tesla’dan aldığı ve içinde önemli miktarda hisse opsiyonunun da bulunduğu 55,8 milyar dolarlık ödeme paketini, elektrikli otomobil üreticisinin yönetim kurulu tarafından uygunsuz bir şekilde onaylandığı ve hissedarların çıkarlarının gözetilmediği gerekçesiyle iptal etti. Salı günü verilen kararın ardından Tesla hisseleri piyasa sonrası işlemlerde yüzde 4’e yakın değer kaybetti.

Elon Musk'a bir darbe daha: X'in değeri yüzde 71 düşmüşElon Musk’a bir darbe daha: X’in değeri yüzde 71 düşmüş

Davaya bakan Delaware yargıcı Kathaleen McCormick, Musk’ın Tesla’da opsiyonlarla beraber sadece yüzde 23 oranında hisseye sahip olmasına rağmen kişiliğiyle yönetim kurulunu kontrol ettiğini ve yönetim kurulunun da ödeme paketindeki hisse tahsisinin adil bir fiyatla ve adil bir süreçle yapıldığını kanıtlayamadığını söyledi.

McCormick, davayla ilgili kararda Musk’ın, paradigmatik bir ‘Süperstar CEO’ olduğunu  belirterek ödeme paketinin yönetim kurulu tarafından onaylanmasına giden sürece hükmettiğini yazdı.

Musk kısa süre önce X’te yaptığı paylaşımda Teesla’daki hisse oranını artırmak için yönetim kurulundan kendisine bir  miktar hisse daha verilmesini istediğin belirterek bunun kendisini Tesla şemsiyesi altında başka yeni girişimler kurmaya teşvik edeceğini söyledi.

Musk'ın Mars projesi işçilerin canına okuyor: 9 yılda 600'den fazla SpaceX çalışanı yaralanmışMusk’ın Mars projesi işçilerin canına okuyor: 9 yılda 600’den fazla SpaceX çalışanı yaralanmış

Mahkemenin kararının Temyiz’de onanması ve iptal kararının kesinleşmesi durumunda Musk şirketin yüzde 10’una yakın 303 milyon Tesla hissesi üzerindeki opsiyonlarını kaybedecek. Bu da Musk’ın hisselerinin oranını yüzde 25’lik sahiplik hedefinin hayli altında yüzde 13’te bırakacak. Bu gelişme Forbes’a göre bu yılın başında 251 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Musk’ın konumunu da tehlikeye atabilir.

Salı günkü karara giden süreç 2018’de Tesla yönetim kurulunun şirketin belli performans hedeflerine ulaşması halinde içinde önemli miktarda hissme opsiyonunun da bulunduğu 55,8 milyar dolarlık bir ödeme paketi verme kararı almasıyla başlamıştı. Bazı Tesla hissedarları paketin aşırı büyük olduğu ve yönetim kurulu üyelerinin bu kararı almaları için Musk tarafından zorlandıkları gerekçesiyle dava açmışlardı.

Emsallerinden 250 kat büyük

2022’deki bir haftalık duruşma serisinin ardından yeni açıklanan mahkeme kararına ABD’de bugüne kadar hiçbir halka açık şirketin yöneticisine bu denli büyük bir paket verilmedi. Kararda paketin başka şirketlerdeki emsal medyan paketlerden 250, Musk’un önceki paketinden de 33 kat büyük olduğu vurgulandı.

Yargıç, kararında Musk’ın şirketin CEO’su ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmasının yanı sıra paket konusunda kendisiyle Tesla adına pazarlık yapan yöneticilerle sıkı bağlara sahip olduğunu belirterek “Paketin yönetim kurulu tarafından onay sürecine hakim oldu” dedi.

Çinli BYD elektrikli araç satışında Tesla'yı geçtiÇinli BYD elektrikli araç satışında Tesla’yı geçti

Musk, Salı günkü kararın ardından X’te yaptığı paylaşımda “Şirketinizi asla Delaware eyaletinde kurmayın” diye yazdı. “Eğer hissedarların karar vermesini tercih ediyorsanız Nevada ya da Teksas’ta şirket kurmanızı tavsiye ederim.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.