Emeklilerin bayram ikramiyesi 5 bin liraya çıkıyor

SGK emeklilerinin zam oranı yüzde 49,25'e çıkarıldığı halde artan memnuniyetsizlik hükümeti harekete geçirdi. Kulislere göre 2 bin liralık bayram ikramiyesi ya yüzde 49,3 zamla 3 bin liraya çıkacak ya da Cumhuriyet ikramiyesi gibi 5 bin liraya.

Ekonomi 2 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ocak ayı başında yapılan yüzde 49,25'lik zam, yüksek enflasyon nedeniyle geçinmekte zorlanan emeklileri memnun etmedi.

Emekli maaşlarının enflasyon karşısında günden güne erimesi nedeniyle son olarak yüzde 49,3 oranındaki zamma rağmen artan yüksek enflasyon nedeniyle artan memnuniyetsizlik, mart sonunda seçime hazırlanan hükümeti harekete geçirdi. SGK emeklileri henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için memur emeklilerinde olduğu gibi yüzde 49,25’e yükseltilen maaş zammı farklarını alamazken, şimdi de yılda iki kez 2 bin lira olarak verilen bayram ikramiyesinin 3 veya 5 bin liraya çıkarılması gündemde.

Kulislerde her yıl dini bayramlarda 2 kez verilen emekli ikramiyesi artışlarıyla ilgili çalışma başlatıldığı konuşulurken değişik formüller de gündeme geliyor. Burada iki formülün öne çıktığı konuşuluyor. Bu formüllerden ilki, ikramiyeye en son yapılan refah payı dahil yüzde 49,25 oranında artış yapmak. Bu durumda 2 bin liralık ikramiye 3 bin liraya çıkacak ve emekliler böylece bu yıl toplam 6 bin lira ikramiye alabilecek.

İkinci formülde ise Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla verilen 5 bin lira rakamının verilebileceği konuşuluyor. Buna göre de ikramiyelerin 5 bin liraya çıkartılması ve iki bayramda emeklilere 10 bin lira ödenmesi söz konusu olabilecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25'e yükseltildi, memuru yakaladıSSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25’e yükseltildi, memuru yakaladı

Sürpriz ek zam da masada

Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın iddiasına göre, yerel seçimlerden 9 gün sonra nisan ve ardından mayıs ayında iki ödeme yapılacağı duyurulacak. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan artışın memur emeklilerine eşitlenmesi ve yüzde 49.25 uygulanması bile memnuniyetsizliği gideremedi. Henüz ek zammın ödemeleri yapılmazken, kulislerde başka bir ek zamdan söz edilmeye başlandı. Bir süre önce haberleştirilen ek zam yapılabileceği iddiaları da kulislerde konuşuluyor. Babacan’ın yazısı şöyle devam ediyor:

“Edinilen bilgiye göre, bu konu seçimin gidişine göre gündeme gelecek veya gelmeyecek. Ancak emekli maaşlarında iyileştirme konusunda birden fazla sorun yaşanıyor. Özellikle alt gelir grubundaki emeklilerde düzenleme yapılırken, emekliler arasındaki gelir farkı sorunu yaşanıyor. Doktor veya öğretmen gibi daha fazla prim ödeyenlerle daha az prim ödeyenlerin arasında maaş farkının azalması gibi durumlara çözüm aranıyor. Formül arayışının sürdüğü, yerel seçim kampanyasının gidişine bağlı olarak sürpriz bir ek zammın gündeme gelebileceği AK Parti içinde de konuşuluyor.

Murat Kurum’un açıklamaları sorun yarattı

Konu emeklilerden açılmışken, AK Parti’nin İstanbul seçim kampanyasında açıkladığı emeklilere 2 bin 500 liralık destek soruna neden oldu. Kampanyada ‘muhtaç durumda olan emeklilerimize destek’ diye yapılan açıklamaya Çalışma Bakanlığı’nın tepki gösterdiği öğrenildi. Bu ifade parti içinde, ‘emeklilere muhtaç duruma düşecek kadar maaş veren hükümet’ anlamına geldiği itirazlarına neden oldu.

Ayrıca AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un açıkladığı gibi tüm emeklilerin bu destekten yararlanamayacağı da ortaya çıktı. Evi, arabası ve ek geliri olmayan ve bunu ispat eden emeklilere yardım yapılmasının planlandığı öğrenildi. Vaatler ve gerçekler arasındaki fark kampanya başlamadan görüldü.”

Çalışan emekliye 5 bin lira ikramiyenin maliyeti 23 milyar TLÇalışan emekliye 5 bin lira ikramiyenin maliyeti 23 milyar TL

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.