Emeklilerin bayram ikramiyesine zam için bakan yeşil ışık yaktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebi var, bu adımlara atmaya hazırız" dedi. Halen 2 bin lira olan ikramiyenin 5 bin liraya çıkarılacağı öne sürülüyor.

Ekonomi 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Emekliler yılda iki kez 2'şer bin lira bayram ikramiyesi alıyor.

Hükümet seçimler öncesi toplumun her kesimine olduğu gibi emeklilere de ‘Mavi Boncuk” dağıtmaya devam ediyor. NTV’ye konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emeklilerin 2002 yılından beri kendileri için çok değerli olduğunu söyledi.

Işıkhan ikramiye olarak yılda toplam dört bin lira verildiğini, bugüne kadar da 166 milyar 200 milyon TL bayram ikramiyesi ödendiğini söyledi. Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Emeklilerimiz müsterih olsun Cumhurbaşkanımız da bizler de emeklilerimizin yanında olduk. (İkramiye artışı konusu) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya gelip görüşeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız.”

Türkiye emekli maaşı ve sosyal korumada Avrupa'nın sonlarındaTürkiye emekli maaşı ve sosyal korumada Avrupa’nın sonlarında

‘Şimşek karşı çıkabilir’ endişesi

Emeklilere her bayram ödenen bayram ikramiyesi geçen yıl iki bin liraya çıkarılmıştı. AKP’ye yakın kaynaklar emekli ikramiyesinin beş bin TL’ye çıkartılmasının beklendiğini ifade etmekle birlikte bütçe disiplinini korumak isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in rakama karşı çıkabileceğini söylüyor.

CHP: Emekli ikramiyesi 15 bin lira olmalı

Emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılacağına ilişkin haberlerin yaygınlaşmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çıtayı epey yükseğe çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, milyonlarca emeklinin, yoksullukla ve açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yazılı açıklamasında, insanların geçinemediğini, kayıt dışı olanlar hariç 6 milyondan fazla emeklinin ya bir işte çalıştığını ya da iş aradığını aktaran Taşcıer, “Enflasyona ezdirmiyoruz denilen emeklilere yapılan yılbaşı artışı daha ilk aydan eridi bile. En düşük emekli aylığı alan bir emeklinin, TÜİK’in gerçek dışı hesabına göre bile aylığının alım gücü 628 lira azaldı.” dedi.

Aylıklarla ilgili hakkaniyetli ve emekliyi rahat ettirecek bir karar alınmadığını söyleyen Taşcıer, emeklilere ödenecek bayram ikramiyesinin 15 bin lira olması gerektiğini daha önce söylediklerini, söylemeye de devam edeceklerini ifade etti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.