ENAG ve TÜİK’e rakip geliyor: TEPAV da enflasyonu ölçecek

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) gıda enflasyonuyla başlayıp bölgesel ve il bazlı geçinme endekslerini yayınlamaya hazırlanıyor. TEPAV böylece ENAG ve madde sepeti fiyatı yayınlamayı bırakan TÜİK'e rakip olacak.

Ekonomi 1 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
TEGE istatistikleri aylık bazda ve referans ayı takip eden ilk hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), gıda fiyat endeksiyle başlayıp bölgesel ve il bazlı geçinme maliyeti endekslerini hesaplayarak Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) rakip olmaya hazırlanıyor. Ayrıca TEPAV gıda fiyat endeksiyle Haziran 2022’de madde sepeti fiyatlarını yayınlamayı bırakan TÜİK’e karşı ciddi bir alternatif veri kaynağı durumuna gelecek. TEPAV sitesinde konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“TEPAV’ın TÜFE’nin yöntemsel çerçevesine uyumlu olarak geliştirdiği gıda fiyat endeksi (TEGE) çalışmasını geliştirerek bölgesel ve il bazlı geçinme maliyeti endekslerini hesaplamayı amaçlıyor. Türkiye geneli için belirlenen asgari ücret artışlarının gelire ve yaşanan bölgeye bağlı yaşam maliyeti farklılıklarını dikkate almaması, önemli bir veri açığına işaret ediyor ve söz konusu değişkenlere bağlı alternatif göstergelerin türetilmesini gerekli kılıyor. Kamuoyuna açık, gerçek zamanlı veri kaynaklarına dayanan TEGE’nin hesaplama yöntemi TÜFE ile uyumlu olup aynı zamanda il ve bölge bazlı endekslerin türetilmesine olanak veriyor.”

ENAG: Ekonomik görünüm ürkütücüENAG: Ekonomik görünüm ürkütücü

Gıda ile başlıyor, konut, sağlık ve ulaştırma da gelecek

İlk aşamada Türkiye geneli için gıda fiyat endekslerinin hesaplanacağı çalışmada, ilerleyen dönemlerde konut, sağlık ve ulaştırma gibi temel harcama grupları da kapsama alınacak ve il/bölge bazlı geçinme maliyeti göstergeleri de hesaplanacak. TEGE, Eylül-Aralık 2023 döneminde dört aylık gıda enflasyonunu yüzde 17 ölçerken, TÜFE’de yüzde 14 olarak açıklandı. TEGE istatistikleri aylık bazda ve referans ayı takip eden ilk hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacak. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak da sosyal medya hesabı X’te TEPAV’ın Gıda Fiyat Endeksi’ni (TEGE) yayımlamaya başlayacağını duyurdu.

TEPAV: Ekonomide iyileşme var ama yetmezTEPAV: Ekonomide iyileşme var ama yetmez

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.