Enflasyon beklenenden düşük çıkınca dev bankalar tahminlerini güncelledi

ABD'li yatırım bankaları haziranda enflasyonun beklentilerin altında çıkması nedeniyle yıl sonu beklentilerini revize etti. Goldman Sachs yüzde 36, Morgan Stanley yüzde 42,4 ve JPMorgan yüzde 42,5 tahmininde bulundu.

Ekonomi 4 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TÜİK enflasyon hesabına ilişkin yazılı açıklamasında  "bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir" tezini ileri sürdü.

Haziran ayı enflasyonunun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 2.2-2.5 bandındaki beklentilerin altında yüzde 1.64 olarak açıklanması dev bankaların tahminlerini revize etmesine neden oldu. CNBC-e’de yayınlanan habere göre Morgan Stanley dezenflasyona iyi bir başlangıç yorumu yaptığı raporunda çekirdek enflasyondaki düşüşe vurgu yaptı. Yüzde 1,6 gelen aylık enflasyonun son 13 ayın en düşük aylık enflasyon verisi olduğu ifade edilen raporda yıl sonu enflasyonu için yüzde 42,4 tahmininde bulundu. Banka dolar/TL kurunun son üç ayda yüzde 2 bandında değiştiğine de dikkat çekti.

Goldman Sachs’ın raporunda da enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğü ifade edildi. Çekirdek enflasyon verilerinin döviz kurlarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekildi ve TL/dolar paritesindeki sakinliğin düşük çekirdek enflasyonunda etkili rol oynadığı belirtildi. Tıpkı Morgan Stanley gibi Goldman Sachs da mart ayından beri TL’deki stabiliteyi vurguladı.

Goldman Sachs hizmet enflasyonunun halen yüksek olduğunu belirtirken önümüzdeki aylarda burada da düşüş görüleceği yorumu yaptı. Piyasa algısı nedeniyle hizmet sektöründeki yapışken enflasyon beklentisinin hızla değişeceği öne sürüldü. Ekonomi yönetiminin asgari ücrette değişiklik yapmayacağı vurgusu da raporda yer buldu. Yılın ilk yarısında büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi olduğuna değinildi ve yılın ikinci yarısı için talebin yavaşlamaya başladığı ifade edildi. Bu yavaşlama etkisiyle manşet enflasyonun 2024 için yüzde 36’ya kadar gerileyebileceği ifade edildi.

JPMorgan’ın son raporuna göre Türkiye’de haziran ayında enflasyon oranları beklenenden daha fazla düşüş gösterdi. Manşet enflasyon mayıs ayında yıllık yüzde 75,5’ten haziran ayında yıllık yüzde 71,6’ya geriledi. Bu düşüşte temel mal fiyatlarındaki yavaşlama önemli rol oynadı.

Raporda çekirdek mal enflasyonunun haziran ayında aylık yüzde 0,1 artarak yıllık yüzde 50,6’ya düştüğü belirtiliyor. Hizmetler enflasyonu ise yıllık yüzde 95,3’e geriledi. Gıda fiyatları da aylık yüzde 1,8 artış göstererek yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,1’e geriledi.

Elektrik zammı baskıyı artırıyor

JPMorgan elektrik fiyatlarının yüzde 38 oranında artırılmasının ve otomatik olarak tüketim vergilerinin yükseltilmesinin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları artırdığını vurguluyor. Ancak yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 42,5’e düşmesi bekleniyor. 2025 yılı sonu için enflasyon tahmini de yüzde 25 olarak belirlendi.

Raporda Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesi gerektiği belirtiliyor. Maliye politikasında da sıkılaştırma adımlarının devam etmesi gerektiği, aksi takdirde enflasyonun kontrol altına alınmasının zorlaşacağı vurgulanıyor.

Merkez Bankası'na göre enflasyon tüm gruplarda gerilediMerkez Bankası’na göre enflasyon tüm gruplarda geriledi

TCMB: Belirli hizmet kalemlerinde enflasyon bir süre daha yüksek seyredebilirTCMB: Belirli hizmet kalemlerinde enflasyon bir süre daha yüksek seyredebilir

Enflasyon hem aylıkta hem de yıllıkta inişe geçtiEnflasyon hem aylıkta hem de yıllıkta inişe geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.