Erdoğan 25 milyar dolar için Körfez yollarına düşecek

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 25 milyar dolarlık yatırım çekmek için Körfez ülkelerini gezmeye hazırlandığını yazdı. Erdoğan'ın BAE ziyareti sonrası Katar ve Suudi Arabistan'a da gitmesi bekleniyor. 

Ekonomi 5 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile birlikte 11 Haziran’da Manchester City-Inter maçını izlemişti. (AA)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yatırım ve finansal kaynak çekmek amacıyla Körfez ülkelerini gezmeye hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gideceğini açıklamasının ardından dün Suudi Arabistan ve Katar’ın da seyahat listesinde olduğu öğrenildi.

ABD’li haber ajansı Bloomberg’e konuşan ve ismini açıklamayan Türk yetkililer, Erdoğan’ın BAE’den sonra Suudi Arabistan ve Katar’a seyahat etmeyi planladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Bakan Şimşek, 22 Haziran’da BAE’ye gitmişti. Sonrasında ise BAE’den üst düzey bir heyet, iki ülke arasındaki yatırım işbirliğinin ayrıntılarını görüşmek üzere bir dönüş ziyareti yapmıştı.

Dolar bulmak için Abu Dabi'ye bir günlük çalışma ziyaretiDolar bulmak için Abu Dabi’ye bir günlük çalışma ziyareti

Habere göre Türk hükümeti, özelleştirme ve satın almalar da dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi belirledi. BAE, Suudi Arabistan ve Katar, takas anlaşmaları yoluyla Merkez Bankası’na halihazırda önemli bir döviz kaynağı sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrasında ekonomi yönetimini değiştirmişti. Ekonomi yönetimine atanan Yılmaz ve Şimşek’in önceliğinin, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle zor günler yaşayan Türkiye ekonomisine yabancı sıcak para girişi sağlamak olduğu biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ikinci turunun hemen öncesinde 25 Mayıs’ta katıldığı bir televizyon programda yaptığı açıklamada, Körfez’den gelen paraya işaret ederek “Körfez’den bizim sistemimizin içerisine para depo eden ülkeler oldu. Bu da ister istemez kısa bir süre için de olsa Merkez Bankamızı, piyasamızı rahatlattı” demişti.

Bakan Şimşek duyurdu: Erdoğan da BAE yolcusuBakan Şimşek duyurdu: Erdoğan da BAE yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.