Erdoğan ‘sıkı para politikası’ deyince, faiz beklentisi yüzde 35’e çıktı

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı para politikasına güçlü destek veren mesajları nedeniyle bu yılki politika faizi beklentisini 5 puan revize ederek, yüzde 30'dan 35'e yükseltti.

Ekonomi 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Morgan Stanley, OVP'deki sıkı para politikasıyla ilgili mesajları olumlu bulurken, kur ve enflasyon tahminlerinin ise uyumsuz olduğu yorumunu yaptı.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin değerlendirmesinde sıkı para politikasına verilen güçlü destek ve enflasyon projeksiyonlarındaki yükseliş nedeniyle bu yıl için politika faizi beklentisini 5 puan artırdı. Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk OVP’ye ilişkin değerlendirmelerinde sıkı para politikası mesajları ve enflasyon tahminlerinin yükselmesiyle bu yıl için politika faizi beklentilerini yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkardı.

‘Önceki programlara kıyasla daha gerçekçi’

Ekonomistler değerlendirmelerinde OVP’nin öngörülen dezenflasyon patikası dışında, önceki programlara kıyasla daha gerçekçi makro projeksiyonlar içerdiğini belirtti.

Değerlendirmede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sıkı para politikası mesajlarının altı çizildi. Raporda bu konuda “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için para politikasının sıkı tutulacağını belirtmesi, bize göre yeni Merkez Bankası yönetimine faiz artırımlarına devam etmesi için destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun süredir yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyona yol açtığı görüşünü savunduğu için bu önemli” değerlendirmeleri yer aldı.

Temmuz ayındaki güçlü artış ve ağustos ayında manşet enflasyonda yaşanan rekor artış dolayısıyla faiz profilimizdeki yukarı yönlü riskleri vurguladıklarını belirten Morgan Stanley ekonomistleri, OVP’nin açıklanmasının ardından eylül toplantısına ilişkin tahminleri 500 baz puanlık bir artışla yüzde 30’a çıkardı. Ekonomistler ekim ve kasım aylarında da 250 baz puanlık iki artış daha ekleyerek yıl beklentisini yüzde 35’e çıkardı.

OVP neden beklenen sıcak parayı Türkiye’ye getirmeyecek?OVP neden beklenen sıcak parayı Türkiye’ye getirmeyecek?

‘Kur ve enflasyon tahminlerinde uyumsuz’

OVP’nin açıklanmasıyla kur projeksiyonu ve resmi enflasyon tahminleri arasındaki uyumsuzluk kamuoyunun dikkatini çekmişti. Morgan ekonomistleri de değerlendirmelerinde bu konunun altını çizdi.

Raporda konuyla ilgili olarak “OVP’de yer alan ve ortalama dolar/TL ‘yi 2023’te 23,9 ve 2024’te 36,8 seviyesinde görerek ortalama kurda yıllık yüzde 54’lük bir artışa işaret eden örtük nominal döviz kuru projeksiyonlarının, enflasyonda 2023 yıl sonunda öngörülen yüzde 65’lik düşüşten 2024 yıl sonunda öngörülen yüzde 33’lük düşüşle tutarlı olmadığını düşünüyoruz. Türkiye’nin potansiyel büyüme oranı olan yüzde 4,5 civarında bir büyüme patikası göz önüne alındığında, OVP’nin çıktı açığında da önemli bir genişleme içermediğini, bunun da Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon tahminleri üzerinde önemli yukarı yönlü riskler anlamına geldiğini düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı.

JPMorgan da faiz tahminini katladı

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, TCMB’nin eylül ve ekimdeki para politikası kurulu (PPK) toplantılarında 500’er baz puan faiz artırımı beklediğini açıkladı. Banka, bu hamle ile Merkez Bankası’nın faiz oranını gelecek iki ayda toplamda yüzde 10 puan artıracağını tahmin ediyor. Yatırım bankasının yayımladığı araştırma notunda şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda faiz artırımlarının önden yüklemeli olacağını tahmin ediyoruz: Öngörülen mali gevşeme ve yukarı yönlü enflasyon sürprizleri hesaba katıldığında, önceki 250’şer baz puanlık artış tahmini yerine, eylüldeki PPK toplantısında 500 baz puan ve ekimdeki PPK toplantısında 500 baz puanlık artırım bekliyoruz.”

JPMorgan, yüzde 35’lik yılsonu faiz tahmini ve yüzde 45’lik 2024 sonu faiz tahminine yönelik “yukarı yönlü risklerin” olduğunu da ekledi.

İktidarın OVP taahhütleri: Dolar yıl sonuna kadar yüzde 13 prim yapacak, enflasyon hedefine ise 7 puan daha konduİktidarın OVP taahhütleri: Dolar yıl sonuna kadar yüzde 13 prim yapacak, enflasyon hedefine ise 7 puan daha kondu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.