Erkan’dan ilk açıklama: Enflasyonla mücadele için kolları sıvadık

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul Finans Merkezi'nde banka yöneticileriyle bir araya geldiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrarı sağlayarak enflasyonla mücadele edeceğiz" dedi.

Ekonomi 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dün Türkiye Bankalar Birliği'ni ziyaret eden Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, göreve geldiği 9 Haziran'dan bu yana kamuoyuna ilk açıklamasını yaptı.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 9 Haziran’da göreve atandığından bu yana ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı. Erkan, dün Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde banka yöneticileriyle bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Merkez Bankası Başkanı Erkan ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, açıklamalarda bulundu. Erkan, “Bankacılık sektörümüzle bir araya geldik, çok verimli bir görüşme oldu. Bize sorunlarını ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirme sürecindeki taleplerini belirttiler. Şundan eminim ki hükümetimizin belirlediği ekonomik hedefler doğrultusunda enflasyonla mücadele etmek için tüm ekonomik birimlerimiz kollarını sıvamıştır ve bunu istikrarlı ve kararlı bir şekilde hedefe yönelik bir şekilde yapacağımızdan eminim. Bunun için de fiyat istikrarı finansal istikrar için çok önemli. Hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrarı sağlayarak enflasyonla mücadele edeceğiz. Bu vesileyle de hepinizin bayramını kutluyorum” dedi.

Faiz kararıyla Türkiye kedinin kuyruğunu kovalaması sarmalına girdiFaiz kararıyla Türkiye kedinin kuyruğunu kovalaması sarmalına girdi

Çakar: Hepimizin amacı daha fazla yatırım ve istihdam

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise “Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek Bey teşrif etmişlerdi. Orada da çok güzel bir toplantı olmuştu. Bugün de Sayın Başkanımız henüz çok kısa süre olmasına rağmen geldiler. Sektör temsilcilerinin tamamıyla bir araya geldik. Bankalar Birliği Yönetim Kuruluyla. Herkes tek tek görüşlerini söyledi. Küresel ekonomi, ülkemiz ekonomisi, bankacılık sektörünün dünü, bugünü, geleceğini konuştuk. Hepimizin temel amacı daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla üretim, daha fazla finansal istikrar ve tabi ki makro ekonomiden en rasyonel şekilde yönetiliyor olması. İnsanımızın toplumsal refahının artması konusu. Bunları çok iyi çalıştık, çok yapıcı, çok verimli, çok sıcak bir ortamda geçen toplantı oldu. Aynı iş birliğini devam ettiriyor olacağız. İnşallah hep beraber daha iyi, daha güzel sonuçlara varmış olacağız” diye konuştu.

TBB: Erkan parasal sıkılaştırma sürecinin başladığını söyledi

TBB, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın TBB Yönetim Kurulu ile yapmış olduğu toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. TBB’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan TBB Yönetim Kurulu ile bir araya gelmiştir. Toplantıda, dünyada ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeler ile bankacılık sektöründeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentiler görüşülmüştür. Yönetim kurulu tarafından bankacılık sektörünün gündemindeki konular hakkında görüş ve öneriler sayın başkanımıza sunulmuştur.
  •  TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, toplantının yapıcı ve çok yararlı geçtiğini belirtmiştir. Sayın Çakar, bankacılık sektörünün dirençli ve sağlıklı bir yapıda olduğunu, paydaşlarına güven verdiğini, uluslararası yüksek standartlarda hizmet gördüğünü, ekonomi politikalarının ilgili tüm kesimlere doğru şekilde aktarılmasında önemli bir görev üstlendiğini belirtmiştir.
  • Düşük enflasyonun sağladığı öngörülebilir faaliyet ortamının ve uluslararası kabul görmüş düzenlemelerin bankacılık sektörünün TL cinsinden büyümesinde ve güçlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Başkan Çakar, bu sayede büyümenin sürdürülmesi için elzem olan; istihdam sağlayan ve cari işlemler açığını azaltan nitelikli yatırımların, katma değeri yüksek olan üretimin, dünya piyasalarında rekabetçi ihracatın finansmanına dolayısıyla insanımızın refahının artmasına daha fazla katkı vermeye devam edeceklerini vurgulamıştır.
  • TCMB Başkanı Sayın Erkan, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için parasal sıkılaştırma sürecine başlanıldığını belirterek, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar tüm ekonomik aktörlerin üzerine düşen görevleri yerine getirme konusunda kararlı bir duruş sergileyeceklerinden emin olduğunu ifade etmiştir.

Erkan’ın konuşması Merkez Bankası’nın Twitter hesabından da paylaşıldı:

New York Times: Gaye Erkan 'cam uçurum'daNew York Times: Gaye Erkan ‘cam uçurum’da

Gaye Erkan kimdir gerçekten?Gaye Erkan kimdir gerçekten?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.