Eskiyen rüzgar türbinleri İspanya’da ayakkabıya dönüştü

İspanya merkezli enerji ekipmanları üretici şirketi Acciona Energia İspanyol giyim markası El Ganso ile rüzgar kanatlarının geri dönüşümüyle spor ayakkabı üretti. Ayakkabılar yaklaşık 100 euro ile satışa çıktı.

Ekonomi 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Acciona Energia Şirketi İnovasyon Projeleri Müdürü Asun Padrós, dünyada ilk kez kullanılan dönüşüm teknolojisi ile kanatların geri dönüşüme tabi tutulduğunu belirtti.

Eskiyen rüzgar enerjisi santralleri ayakkabıya dönüştü. İspanya merkezli enerji ekipmanı üretici şirketi Acciona Energia İspanyol giyim markası El Ganso ile rüzgar kanadı geri dönüşümünden spor ayakkabı üretti. Ayakkabılar 37-46 ölçülerinde ve yaklaşık 100 euro fiyatla “El Ganso x ACCIONA” markası altında müşterinin beğenisine sunuyor. Rüzgar enerjisi santralini oluşturan kanat, türbin ve kulelerin mukavemete dayanıklı olmaları için fiberglas, epoksi, çelik ve farklı metallerden yapılması atık yönetiminde zorluklara sebep olsa da başta Almanya, İspanya, Danimarka ve Hollanda gibi rüzgar enerjisi kullanan öncü ülkelerin bu atıkları değerlendirmede başarılı sonuçlar aldığı biliniyor.

200 bin çift üretildi

İspanya merkezli Acciona Energia Şirketi İnovasyon Projeleri Müdürü Asun Padrós dünyada ilk kez kullanılan dönüşüm teknolojisi ile kanatların geri dönüşüme tabi tutulduğunu belirterek kanat yapımında kullanılan cam elyafı ve epoksi reçinelerinin boyutunun mikron seviyesinde küçültüldüğünü, daha sonra ortaya çıkan toz zerreciklerinin ayakkabının sağlamlığını artırması için kauçukla birleştirildiğini anlattı. “El Ganso x ACCION” markasıyla piyasaya sürülen ayakkabıların El Ganso’nun resmi web sitesi ve mağazalarında satışa sunulduğunu dile getiren Padrós 85 metre uzunluğunda kanat kullanılarak yaklaşık 200 bin çift ayakkabı üretildiğini söyledi. Padrós tüm sektörlerde atık yönetiminin önemli olduğuna işaret ederek “İnovatif teknolojileri üretmeye devam etmeliyiz. Atık yönetimi döngüsel ekonomi için önem taşıyor. İnovatif takımımız geri dönüşüm için başka neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalara devam ediyor” dedi.

İnşaat ve bahçe mobilyalarında kullanılıyor

Rüzgar türbini temellerinin beton kısımlarının ise ufalanarak inşaat sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılması için çalışılıyor. Santralin temel kısmındaki çelik barlar da hurda olarak geri dönüşüme kazandırılabiliyor.
Dünya genelinde rüzgar türbin kanatları bahçe ve şehir mobilyasına dönüştürülürken bisiklet garajları ile gölgelikler yine bu kanatlar kullanılarak inşa edilebiliyor.

Çin dünyanın en büyük rüzgar türbinini yapıyorÇin dünyanın en büyük rüzgar türbinini yapıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.