Fed faizde indirime 50 baz puanla başladı

Amerika'da enflasyonun yüzde 9'dan yüzde 2'ye inmesi sonrası gözlerin döndüğü FED dün ilk faiz indirimini 50 baz puanla yaptı. Böylece Amerika'da parasal sıkılaşma bir ölçüde azaldı, bunun Türkiye dahil dünyaya etkileri olacak.

Ekonomi 18 Eylül 2024
Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankacılarının bir araya geldiği Jackson Hole toplantısındaki konuşmasında enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığını açıklamıştı.

Amerikan Merkez Bankası Fed dört yıl aradan sonra ilk faiz indirimini 50 baz puan gibi yüksek bir oranda yaparak parasal gevşemenin ilk adımını attı. İndirimle federal fonlama faizi yüzde 4,75 ile yüzde 5 aralığına geriledi. 50 baz puanlık indirimi oy kullanan 12 Fed yetkilisinin biri hariç tümünün desteklediği öğrenildi.

Fed’in 50 baz puanlık indirimi merkez bankacıların enflasyona karşı savaşı kazanmakta olduklarına inanmalarının işareti olarak algılanıyor. ABD’deki faiz indirimini dünyanın gelişmiş ülkelerindeki merkez bankalarının da izlemesi bekleniyor. Analistlere göre indirimin 50 baz puan gibi yüksek oranlı olmasında son dönemde ABD’de işsizliğin FED Başkanı Jerome Powell’ın deyişiyle “Halen düşük olmasına rağmen biraz artması” etkili oldu.

Fed yetkilileri faizleri yıl sonuna kadar yüzde 4,4’e indireceklerini tahmin ediyorlar. Son tahminlerini açıkladıkları haziran ayında yıl sonu beklentileri yüzde 5,1 idi.  Yetkililer 2025’te yapılacak indirimle yılı yüzde 3,4 faiz oranıyla kapatabileceklerini düşünüyor.

Karar metniyle birlikte piyasanın yakından izlediği noktasal grafiğe yansıyan Fed yetkililerinin patikaya ilişkin öngörüleri de belli oldu. Buna göre Fed yetkilileri 2024’te kalan iki toplantıda toplam 50 baz puanlık indirim daha öngördü. Karar metninde ekonomik aktiviteye ilişkin vurgular öne çıktı. Enflasyonla ilgili metinde  “Komite enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandı ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengede olduğuna karar verdi” dendi ve yetkililerin enflasyonu hedeflerine geri getirmenin yanı sıra “maksimum istihdamı desteklemeye güçlü bir şekilde bağlı oldukları” ifade edildi.

Powell: 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardık

Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi kararı sonrası Başkan Jerome Powell basın toplantısında açıklamalar yaptı. Powell son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak ‘50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını’ söyledi. Powell kararın FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) üyelerinden geniş destek bulduğunu ifade etti.

Powell indirimlerin daha hızlı veya yavaş olabileceğini, gerektiğinde durup beklemenin de olasılıklar arasında olduğunu söyledi. Powell faiz indirimine gitmek için sabırlı davrandıklarını ve meyvelerini topladıklarını söyledi.

Powell 12’si oy kulanma hakkına sahip 19 üyenin bu yıl içinde birkaç indirim beklediğini, 17 üyenin ise bu yıl 3 indirim beklediğini dile getirdi. Powell ek faiz ayarlaması için gelen verileri, görünümü ve risk dengelerini değerlendireceklerini belirtti.

Fed Başkanı enflasyon konusunda önemli yol kat ettiklerini belirterek “Ancak enflasyon hala yüzde 2’lik hedefimizin üzerinde kalmaya devam ediyor. Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı, istihdama ilişkin aşağı yönlü riskler arttı.” dedi. İstihdam piyasasında soğuma olduğunu belirten Powell’a göre işgücü piyasası şu an enflasyonist baskı oluşturmuyor.

Powell faiz kararlarını toplantıdan toplantıdan toplantıya alacaklarını ve atılacak adımların ekonominin gidişatına göre değişeceğini belirterek “Arz ve talep dengelendi. Para politikası arz ve talep dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı oldu” dedi.

Fed Başkanı Powell ortaya koydukları projeksiyonların bir karar veya plan olmadığını da vurguladı. Fed’in enflasyon konusunda zafer ilan etmediğini söyleyen Başkan “Sürdürülebilir şekilde yüzde 2’lik enflasyon hedefimize ulaşıyoruz” diye konuştu.

İşgücü piyasası koşullarının sakinleştiğini ancak hala maksimum istihdamda olduklarını kaydeden Başkan ücret artışlarının hala yüzde 2 enflasyon ile tutarlı seviyenin biraz üstünde olduğuna dikkat çekti ve  “Faizlerin ultra düşük olduğu bir dünyaya geri dönmüyoruz.” dedi.

İndirim sinyali temmuzda gelmişti

ABD Merkez Bankası (Fed) Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artması nedeniyle Mart 2020’de iki kez acil faiz indirimi yapmıştı. Banka 3 Mart 2020’de politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına, 16 Mart 2020’de de politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. İki yıl sonra Fed Başkanı Jerome Powell salgınının ABD ekonomisine yönelik oluşturduğu risklerin önemli ölçüde değiştiğini belirterek gevşemeye gittiklerini bildirmişti. Sonra da Mart 2022’deki toplantı da 25 baz puan artışla 2018’den itibaren ilk kez faiz artırımına gidildi. Fed, 2022 mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından, haziran toplantısında da 75 baz puanla 1994’ten itibaren en güçlü faiz artırımına gitmişti. Temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırıldı. Faiz artışları yavaşlatıldı. En son Temmuz 2023 toplantısındaki artışla birlikte Fed, politika faizini 23 yılın yani 2001’den bu yana en yüksek aralık olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı.

Enflasyondaki olumlu seyir ve işgücü piyasasındaki soğuma işaretleri sonrasında Fed, Aralık 2023 toplantısında yaklaşık iki yılın ardından ilk kez ‘güvercin’ mesaj vermişti. Temmuz 2024 toplantısında da Powell enflasyon konusundaki güvenin artması ve işgücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylülde masaya gelebileceğini söylemişti.

Eylül toplantısı dün yapıldı. Küresel piyasalar uzun zamandır hiçbir Fed öncesinde böylesine ayrışmamışlardı. Fed’in 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı faiz indireceği konusunda bir fikir birliği oluşmadı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 25 baz puandı. Ankete katılan 114 ekonomistin sadece dokuzu 50 baz puanlık bir indirim olmasını bekliyordu. Ancak toplantı yaklaştıkça 50 puan beklentisi de güçleniyordu.

Fed Başkanı 'Politikayı ayarlama zamanı geldi' deyip faiz indirimi sinyali verdi, altın fırladıFed Başkanı ‘Politikayı ayarlama zamanı geldi’ deyip faiz indirimi sinyali verdi, altın fırladı

ABD’de ‘faiz toto’ kızıştı, altın Fed kararını bekliyorABD’de ‘faiz toto’ kızıştı, altın Fed kararını bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.