Gazprom uyardı: Doğalgaz ve LNG fiyatları daha da artabilir

Gazprom Temsilcisi Kupriyanov, Rusya’nın Suca bölgesinde Ukrayna ordusu ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarında artışa neden olduğunu belirterek yükseliş eğiliminin sürebileceğini söyledi.

Ekonomi 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
1 Ağustos'ta doğalgaza gelen yüzde 38'lik zammın ardından vatandaşlara kış gelmeden yeni zam gelmemesini dilemekten başka seçenek kalmadı.

1 Ağustos’ta doğalgaza gelen yüzde 38’lik zammın şoku henüz geçmemişken fiyatların daha da artabileceğine yönelik yeni bir açıklama geldi. Rus enerji şirketi Gazprom’un Temsilcisi Sergey Kupriyanov Rusya’nın Suca bölgesinde Ukrayna ordusu ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarında artışa neden olduğunu belirterek, “Analistler, gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyor” dedi. Kupriyanov, ölçüm istasyonunun bulunduğu Suca şehrinde Ukrayna ordusu ile yaşanan çatışmaların ardından doğal gaz piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğalgaz spot fiyatlarının 9 Ağustos’ta zirveye çıktığına işaret eden Kupriyanov, “Suca’daki gelişmeler, doğalgaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtı ve henüz yaz mevsimindeyiz. Şu soru akla geliyor; bundan kim çıkar sağlıyor?” değerlendirmesini yaptı.

Kupriyanov, Norveç’in doğalgaz tesislerinde planlanan bakım çalışmalarının da önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Analistlere göre bu çalışmalarda geçen yıl olduğu gibi gecikmeler yaşanabilir. Ayrıca analistler,gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyor” diye konuştu.

Rusya’nın Suca şehrini de içeren Kursk bölgesinde 7 Ağustos’ta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar başlamıştı.

Ukrayna, Mayıs 2022’de, Avrupa’ya giden Rus doğalgazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasında sevkiyatı durdurdu, gaz sevkiyatı sadece Suca noktasından devam ediyor. Gazprom, Suca noktasından günde ortalama 42 milyon metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, dün bu yılın en yüksek seviyesi 40 eurodan kapanmıştı.

Dünyada doğalgaz fiyatı düşerken Türkiye’de yüzde 38 zam yapılmasının sebebiDünyada doğalgaz fiyatı düşerken Türkiye’de yüzde 38 zam yapılmasının sebebi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.