Geçen yıl Londra’da sıcak para turuna çıkan Nebati, 300 milyar dolar vaadine ‘tefecilik’ dedi

Geçen yıl 7-8 Şubat'ta Londra'da çeşitli banka ve şirketlerin 100'e yakın üst düzey yöneticisiyle toplantı yaparak Türkiye'de yatırıma davet eden ancak umduğunu bulamayan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Kılıçdaroğlu'nun 300 milyar dolarlık temiz para vaadini 'tefecilik' olarak tanımladı.

Ekonomi 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Geçen yıl şubat ayında Londra’da çeşitli banka ve şirketlerin 100’e yakın üst düzey yöneticisiyle toplantı yaparak, döviz kurunun sabit kalacağı taahhüdüyle Türkiye’ye yatırıma davet eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar dolar temiz yatırım vaadini “tefecilik” olarak tanımladı.

Önceki akşam TRT Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Nureddin Nebati, Kılıçdaroğlu’nun bu ay başında dile getirdiği “Türkiye zengin ülke. Nerede kaynak yok? Tasarrufa gidersiniz. 300 milyar dolar temiz para getireceğim bu ülkeye. Temiz para. Öyle IMF’ye git yalvar yakar değil” söyleminin hatırlatılması üzerine, göreve geldiği zamanlarda kendisinin de birçok defa elçiliklerle yöneticilerle ve genel müdürlerle toplantılar yaptığını ve süreci bildiğini ifade etti.

Nebati, Kılıçdaroğlu’nun bir lokantada fon yöneticileriyle görüştüğünü kaydederek, “Biliyoruz o konuları. Bir toplantı yapıyor ve sonra da çıkıp diyor ki ‘Ben 100 milyar sterlin getireceğim’. Şimdi de ‘300 milyar dolar getireceğiz’ diyor. Nasıl gelecek? 300 milyar dolarlık bir fonun gelmesi için çok ama çok özel bir ikramı olması lazım. Bu bunun Türkçesi tefeciliktir, ‘size tefeci faizi vereceğim, bana o parayı getirin’ demektir. Başka türlü olması mümkün değil” diye konuştu.

Nureddin Nebati, Londra’da 7-8 Şubat 2022 tarihlerinde çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileriyle toplantılar gerçekleştirmişti. Reuters haber ajansı, Nebati’nin toplantılarda döviz kurunun sabit kalacağı taahhüdünde bulunduğunu aktarmıştı.

Nebati’nin Londra sunumunun ardından 10 milyar dolarlık para çıkışı oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle yabancı sıcak para arayışındaki hükümet adına 7-8 Şubat 2022 tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra’da yabancı yatırımcılar ile bir araya gelmişti. Nebati, ilk günkü görüşmelerin ardından Twitter’da paylaştığı mesajda “Bugün Londra’da çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileri ile yaptığımız birebir görüşmeler çok olumlu geçti” demişti. Ancak ziyaret öncesinde olduğu gibi sonrasında da tablo istenen gibi olmadı. 4 Şubat-24 Haziran döneminde hisse ve tahvil kanalından 4,8 milyar dolar, swap kanalından ise 5,3 milyar dolar olmak üzere yaklaşık 10 milyar dolarlık yabancı çıkışı oldu.

Nebati’den muhalefete 'Gizli kapaklı faiz artımı hesapları yapıyorsunuz' suçlamasıNebati’den muhalefete ‘Gizli kapaklı faiz artımı hesapları yapıyorsunuz’ suçlaması

‘Fiyatların düşüşü mayıs ayında hızlanacak’

Nebati, programda Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında alınan tedbirler ve konulan hedeflere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ortaya konulan hedeflerin büyük bir kısmına ulaşıldığını belirtti. İhracat, istihdam ve büyüme gibi makro ekonomik göstergelerde başarı yakalandığına işaret eden Nebati, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, büyük bir depreme rağmen üretimin ve ihracatın durmadan devam ettiğini ifade etti. Nebati, temel gıda maddelerinde fiyatların aşağı yönlü bir seyir izlediğini belirterek, mayıs ayı itibarıyla da düşüşlerin hızlanacağını belirtti.

'Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor' diyen Nebati'ye tepki yağdı‘Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor’ diyen Nebati’ye tepki yağdı

TOGG için yeni paket oluşturuldu

Nebati, bakanlar içerisinde Togg’u ilk kullananlardan biri olduğunu belirterek, “Yola çıktığım zaman bir çok araç duruyor, vatandaşlar alkışlıyor, fotoğraf çekmeye çalışıyor. İnsanlar bu aracın Türkiye’de üretiliyor olmasından dolayı çok mutlu. Togg bizim milli gururumuz. BDDK üzerinden bankalarımızla konuşarak bir paket oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra ilan edeceğiz” dedi.

Mehmet Şimşek dedikodusu bitmiyor: Seçim yaklaştı, 'ekonomiyi güçlendirme' yarışı hızlandıMehmet Şimşek dedikodusu bitmiyor: Seçim yaklaştı, ‘ekonomiyi güçlendirme’ yarışı hızlandı

Konyalı çiftçiden Nebati'ye tepki: Bizim cepleri ne zaman dolduracaksın?Konyalı çiftçiden Nebati’ye tepki: Bizim cepleri ne zaman dolduracaksın?

Solakoğlu isyan etti: Et fiyatlarının sebebi Nureddin NebatiSolakoğlu isyan etti: Et fiyatlarının sebebi Nureddin Nebati

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.