Global bankacılık devi Türkiye tahminini güncelledi: Enflasyon düşecek, dolar yükselecek

Bankacılık devi Goldman Sachs Türkiye için enflasyon tahminini ağustosta yüzde 51.4 olarak güncellerken dolar/TL tahminini artırdı. Üç, altı ve 12 aylık dönemler için döviz kurlarının sırasıyla ortalama 36, 39 ve 44 seviyelerinde olmasını bekliyor.

Ekonomi 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Goldman Sachs Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair önemli güncellemelerle piyasaların dikkatini çekti. ABD merkezli yatırım bankası, ülkenin kur ve enflasyon tahminlerinde önemli değişikliklere giderek ekonomistlerin ve yatırımcıların merakla beklediği verileri açıkladı.

Bankanın yayımladığı yeni rapora göre Türkiye’de enflasyonun önümüzdeki aylarda ağustos ayında yüzde 51.4 seviyesine düşmesi bekleniyor. Bu, temmuz ayında kaydedilen yüzde 61.78’lik enflasyon oranının önemli bir gerilemesini işaret ediyor. Banka bu öngörüyle birlikte enflasyon tahminini düşürmüş, döviz kuru tahminini ise arttırmış oluyor.

Döviz kuru tahminlerine bakıldığında Goldman Sachs Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmeye devam edeceğini öngörüyor. 3, 6 ve 12 aylık dönemler için dolar/TL tahminleri sırasıyla ortalama 36, 39 ve 44 seviyelerine yükseltilmiş. Bu tahminler bankanın önceki öngörülerinin üstünde bir artışı gösteriyor. Önceki tahminlerde bu değerler sırasıyla 33, 35 ve 39 seviyelerindeydi.

Enflasyonun beklenen seviyelere düşmemesi durumunda Merkez Bankası’nın temkinli davranmayı sürdüreceği ve para politikalarını gevşetme kararını erteleyeceği söyleniyor.

Ayrıca gelişen piyasalarda risk duyarlılığının durağan kalması durumunda Türk Lirası’nın vadeli işlemler açısından performansının daha sınırlı olabileceği belirtiliyor.

Goldman Sachs nedir?

1869 yılında New York’ta kurulan ve günümüzde küresel finans dünyasında önde gelen yatırım bankalarından biri olarak kabul edilen Goldman Sachs bir Amerikan finans şirketidir.

Yatırım bankacılığı, varlık yönetimi, menkul kıymetler ticareti ve yatırım araştırmaları gibi geniş bir yelpazede hizmet sunan kuruluş dünya genelindeki büyük şirketler, hükümetler ve bireysel yatırımcılara finansal çözümler sunmasıyla biliniyor.

Şirket finansal piyasalar üzerindeki etkisi ve stratejik danışmanlık hizmetleri ile ün yaparken, aynı zamanda küresel ekonomik trendler ve öngörülerle ilgili yaptığı analizlerle de öne çıkıyor.

Finansal kararlar ve ekonomik tahminler konusunda geniş bir etkiye sahip olan Goldman Sachs, uluslararası piyasalarda önemli bir oyuncu olarak konumunu koruyor.

Bu sabah enflasyon da 2'nin altında gelirse piyasalar coşabilirBu sabah enflasyon da 2’nin altında gelirse piyasalar coşabilir

Halkı ikna etmedikçe enflasyon neden düşmeyecek?Halkı ikna etmedikçe enflasyon neden düşmeyecek?

Enflasyon düştü ve durgunluk olası görünmüyor: Zengin dünya neyi doğru yaptı?Enflasyon düştü ve durgunluk olası görünmüyor: Zengin dünya neyi doğru yaptı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.