Her 10 kişiden 7’si hayat standartlarını kaybetmekten korkuyor

Yöneylem Araştırma’nın anket sonuçlarına göre her 10 kişiden 7’si hayat standartlarını kaybetmekten, 10 kişiden 6’sı da borçlarını ödeyememekten korkuyor.

Ekonomi 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Türkiye Siyaset Paneli Ekonomik Krizin Vatandaş Üzerindeki Etkileri’ araştırmasına göre, vatandaşların en büyük korkusu hayat standartlarını kaybetmek, ikinci büyük korkusu ise borçlarını ödeyememek oldu.

Artan kurlar ve seçim sonrası arka arkaya yapılan zamlar halkın geçim endişesini artırdı. Bu durum Yöneylem Araştırması’na da yansıdı. 27-31 Temmuz tarihleri arasında 27 ilde 2100 vatandaşla gerçekleştirilen ‘Türkiye Siyaset Paneli Ekonomik Krizin Vatandaş Üzerindeki Etkileri’ araştırmasının sonuçlarına  göre, vatandaşların yüzde 67’si yani her 10 kişiden 7’si hayat standartlarını kaybetmekten korkuyor. Ankete katılanların ikinci büyük korkusu ise yüzde 64’le yani her 10 kişiden 6’sı borçlarını ödeyememekten korktuğunu söyledi.

OECD raporu: Türkiye'de zenginler, yoksullardan daha endişeliOECD raporu: Türkiye’de zenginler, yoksullardan daha endişeli

Yüzde 30’un endişesi yok

Yapılan araştırma sonuçlarına göre hayat standardını kaybetmekten korkmayanların oranı yüzde 25,6 olurken, borçlarını ödeme endişesi olmayanların oranı ise 28,3 oldu.

Asgari ihtiyacı karşılamama korkusu yüzde 62

Ankette asgari ihtiyaçları karşılamama korkusu ise 3’üncü sırada yer aldı. Vatandaşların yüzde 62’si asgari ihtiyaçlarını karşılayamamaktan korkarken 29,4’ünün böyle bir korkusu bulunmuyor. Yine vatandaşların yüzde 58,6’sı sağlık harcamalarını karşılayamamaktan korkuyor. Vatandaşların yüzde 34,7’sinin ise bu konuda bir endişesi bulunmuyor. Katılımcıların yüzde 55’i kendisinin ya da aile bireylerinin eğitim alamamasından endişe ederken yüzde 39,8’inin böyle bir endişesi bulunmuyor.

İşini kaybetmekten korkanların oranı yüzde 53,4

Anket sonuçlarına göre vatandaşların 53,4’ü işini kaybetmekten veya iş bulamamaktan korkarken 40,6’sının bu yönde bir endişesi bulunmuyor. Ankete katılanların yüzde 64’ü borçlarını ödeyememekten korkarken 28,3’ünün böyle bir endişesi bulunmuyor.

İş dünyası dertli: 10 şirketten 8’i finansmana ulaşamıyorİş dünyası dertli: 10 şirketten 8’i finansmana ulaşamıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.