İki dev banka altında yükseliş bekliyor

Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs ve küresel bankacılık devi HSBC, altındaki yükseliş döngüsünün sona ermediğini ve merkez bankalarının güçlü talebinin fiyatları yeni zirvelere taşıyabileceğini öngörüyor.

Ekonomi 7 Eylül 2026

Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs, altındaki yükseliş döngüsünün sona ermediğini ve güçlü merkez bankası talebinin fiyatları yeni rekorlara taşıyacağını öngördü. Banka, ons başına 4 bin doları güçlü bir taban olarak değerlendiriyor. Küresel bankacılık devi HSBC ise altında 4 bin dolarlık fiyatın “dip fiyat” olduğu kanısında, buradan yükseliş bekliyor.

 Goldman Sachs Sabit Getirili Menkul Kıymetler, Döviz ve Emtia ile Küresel Metal İşlemleri Başkanı Tony Kim, altının ocakta rekor kırdıktan sonra zirvenin yüzde 20 altında kaldığını belirtti.

Ağustos ayındaki güçlü performansa rağmen rallinin durakladığını söyleyen Kim, “Bu, boğa piyasasının sonu değil; uzun süreli bir mola. Yükseliş eğiliminin yeniden başlayacağını ve gelecekte yeni zirveler görüleceğini düşünüyoruz.” dedi.

Kim, duraklamada Warsh’ın yeni Fed başkanı olarak atanmasının ardından para politikasının yönüne ilişkin belirsizlik ile ABD-İran çatışmasının etkili olduğunu söyledi. Enerji, tarım ve metal piyasalarındaki bozulmanın enflasyonu, politika tepkilerini ve rezerv birikimini etkilediğini belirtti.

Merkez bankalarının altın alımları iki katından fazla arttı

Dünyada yıllık yaklaşık 3 bin 500 ton üretildiğini belirten Kim, Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde merkez bankalarının yılda 400-500 ton altın aldığını, bu miktarın bin-bin 100 tona yükseldiğini söyledi.

Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere merkez bankalarının 2022’den bu yana devam eden fiziki altın alımları, mücevher, yatırım fonları, külçe ve diğer yatırımlar için kalan arzı daraltıyor. Kim’e göre bu durum, daha az yatırım sermayesiyle fiyatlarda daha güçlü yükseliş yaşanmasını mümkün kılıyor.

Mali kaygılar altına yönelişi artırabilir

Kim, yüksek faizlerin kupon getirisi sağlamayan altın açısından rekabet oluşturduğunu ancak mali sürdürülebilirlik endişelerinin geleneksel ilişkiyi değiştirebileceğini belirtti.

Batı ülkeleri ve Japonya’daki kamu maliyesi kaygılarının uzun vadeli tahvil getirilerini yükseltirken yatırımcıları altına yöneltebileceğini söyleyen Kim, döviz piyasalarına resmî müdahaleler ve ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvil geri alımlarının da altın talebini destekleyebileceğini ifade etti.

Asya’dan gelen altın talebi zayıfladı

Geçen yılın sonu ile 2026’nın başında Çin’in perakende talebi, Hindistan’ın fiziki alımları ve merkez bankalarının talebi birlikte güçlü seyretti. Ancak İran çatışması ve piyasalarındaki bozulma bu talep kaynaklarını baskıladı.

Kim, Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerin enerji güvenliği için para birimlerini korumaya öncelik verdiğini ve altın birikiminin geri plana düştüğünü söyledi. Asya talebinin eski gücüne dönmesi için enerji piyasaları ile Hürmüz’deki çatışmanın uzun vadede normalleşmesi gerektiğini belirtti.

Goldman Sachs 4 bin doları güçlü taban olarak görüyor

Goldman Sachs altındaki yükseliş beklentisini korurken Kim, ons başına 4 bin seviyesinin “oldukça sağlam bir taban” olduğunu söyledi. Bu seviyelerde kamu ve kurumsal yatırımcı alımlarının görüldüğünü belirten Kim, Fed toplantısına kadar verilerden kaynaklanabilecek dalgalanmalarda 4 bin dolara yaklaşan fiyatların kademeli alım fırsatı sunabileceğini ifade etti.

Kim, altının yönü açısından Fed toplantısı öncesinde açıklanacak tüketici enflasyonu verisinin belirleyici olacağını kaydetti.

Gümüşte sert oynaklık sürebilir

Kim, gümüş talebinin yaklaşık yarısının sanayiden, yüzde 20’sinin ise yatırımlardan geldiğini söyledi. Perakende ve yatırım talebine bağlı olarak gümüşün ons başına 50, 80 veya 100 dolarda denge bulabileceğini belirtti.

Gümüşte yüzde 20-30’u bulan günlük düşüşler görülebildiğine dikkat çeken Kim, merkez bankalarının gümüş değil altın biriktirmesi nedeniyle temel yatırım tercihinin altın olmaya devam ettiğini söyledi.

HSBC: Dip seviyeler geride kalmış olabilir

HSBC, 2026’nın son çeyreğine yönelik yatırım değerlendirmesinde, piyasalarda süren belirsizlik ve risklere karşı çoklu varlık stratejilerinin önemine dikkat çekti.

Banka, hisse senedi piyasalarındaki riskleri ve piyasa belirsizliğini dengelemek amacıyla kaliteli tahvillerin yanı sıra temettü hisseleri, altyapı, ve alternatif varlıklara yer verdiğini belirtti.

Raporda, altının dip seviyesini görmüş olabileceği değerlendirilirken, değerli metalin jeopolitik risklere karşı portföy korumasındaki rolünü sürdürdüğü ifade edildi. Merkez bankalarının altın alımlarının da bu görünümü desteklediği kaydedildi.

HSBC ayrıca altın, altyapı ve alternatif varlıkların geleneksel ve tahvillerden farklı performans gösterebilmesi nedeniyle portföy çeşitlendirmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.