IMF Ukrayna’ya destek için musluğu açtı

Ukrayna, IMF’nin kredi paketinin 2.7 milyar dolarlık bölümünü hemen kullanmaya başlıyor. İMF böylelikle ilk kez savaştaki bir ülkeye kredi desteği sağlamış oluyor. Siyasi yanı ağır bastığı ifade edilen kararda IMF'nin en büyük hissedarı ABD ile AB'nin etkili olduğu belirtiliyor

Ekonomi 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, 13 aydır Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna için 15,6 milyar dolarlık finansman paketini onayladı. Siyasi yanının ağır bastığı ifade edilen kararda IMF’de yüzde 16.5 hissesi bulunan ABD ile AB’nin etkili olduğu ifade ediliyor. Aynı çevrelerin Ukrayna’nın düze çıkması için hem Dünya Bankası’ndan, hem de IMF’den yeni kredi tahsisi için girişimde bulunması bekleniyor.

IMF’den yapılan açıklamada, Ukrayna’ya yönelik toplam 115 milyar dolarlık uluslararası destek paketinin bir parçası olarak 48 ay süreli 15,6 milyar dolarlık finansmanın onaylandığı bildirildi. Böylelikle IMF ilk kez savaştaki bir ülkeye kredi vermiş oldu.

IMF’den Ukrayna’ya 15.6 milyar dolarlık hayat öpücüğü

Açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu kararının yaklaşık 2,7 milyar doların derhal ödenmesine izin verdiği aktarıldı. Söz konusu finansman paketiyle son derece yüksek bir belirsizlik döneminde ekonomik ve finansal istikrarın sürdürülmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, borç sürdürülebilirliğinin sağlanması ve Ukrayna’nın savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği’ne (AB) katılım yolundaki toparlanmasını destekleyen reformların teşvik edilmesinin amaçlandığı kaydedildi. IMF, söz konusu finansman paketi için Ukrayna ile anlaşma sağlandığını geçen hafta duyurmuştu.

Ukraynalı yetkililerin talebi üzerine Gavin Gray liderliğindeki IMF heyetinin 8-15 Mart’ta Polonya’da Ukraynalı yetkililerle 4 yıllık bir ekonomik program hakkında görüştüğü bildirilmişti.

Krizin faturası onlara çıktı: Credit Suisse için 40 bin çalışan feda edilebilir

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.