İngiliz şirketler haftada dört gün mesaiyi sevdi, çoğu kalıcı hale getiriyor

Dünyanın en büyük denemesine katılan Birleşik Krallık şirketlerinin çoğu haftada dört gün mesaiyi kalıcı hale getirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 51'i değişikliği kalıcı olarak benimserken yüzde 89'u bir yıl sonra bile uygulamaya devam etti.

Ekonomi 23 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İngiliz şirketlerin yüzde 82'si haftada 4 gün mesainin personel refahı üzerinde olumlu etkileri olduğunu, yüzde 50'si personel devrini azalttığını, yüzde 32'si ise işe alımları iyileştirdiğini, neredeyse yarısı (%46) ise çalışma ve üretkenliği artırdığını belirtti.

Dünyanın en büyük haftada dört gün mesai denemesine katılan Birleşik Krallık şirketlerinin çoğu uygulamayı benimsedi. İngiltere’de 2022 yılında altı aylık pilot uygulamaya katılan 61 kuruluştan 54’ü (% 89) bunu bir yıl sonra hâlâ uygularken 31’i (% 51) değişikliği kalıcı hale getirdi. Rapora göre proje yöneticileri ve CEO’ların yarısından fazlası (% 55) personelin yüzde 80’inin yüzde 100 verimle çalıştığı tespit edilen dört gün mesainin şirketlerini olumlu etkilediğini söyledi.

Yüzde 82’si bu uygulamanın personel refahına da olumlu etkisi olduğunu, yüzde 50’si personel değişimini azalttığını, yüzde 32’si ise işe alımları iyileştirdiğini, neredeyse yarısı (% 46) ise iş üretkenliğini artırdığını belirtti. Raporun yazarı Boston College sosyoloji profesörü Juliet Schor sonuçların “gerçek ve uzun süreli” etkiler gösterdiğini belirterek “Fiziksel ve ruhsal sağlık ile iş-yaşam dengesi altı ay öncesine göre önemli ölçüde daha iyi. Tükenmişlik ve yaşam memnuniyeti iyileşmesi ise sabit kaldı” dedi.

Ancak İngiliz Sanayi Konfederasyonu yöneticilerinden Matthew Percival dört gün mesainin “herkese uyan tek bir cevap” olmadığını ve “pek çok sektörde kendini amorti etme olasılığının düşük olduğunu” belirterek şunları söyledi:

“Eğer işletmelerin çalışanlarına sundukları tekliflere ekleme yapacak bütçeleri varsa o zaman çalışma saatlerini azaltmanın ücret, emeklilik maaşı ya da ücretli ebeveyn iznini artırmaya kıyasla göreceli faydalarını ve sağlık ve refahı daha iyi desteklemeyi göz önünde bulunduracaklardır.”

Düşünce kuruluşu Autonomy ve Cambridge Üniversitesi, Salford Üniversitesi ve ABD’deki Boston College’dan araştırmacılarca hazırlanan raporda örneklem sayısının küçük olduğu belirtilerek “ilk deneme sırasında tespit edilen önemli faydaların çoğunun 12 ay sonra da devam ettiği” vurgulandı.

Çalışanların neredeyse tamamının (yüzde 96) kişisel yaşamının iyileştiği ve yüzde 86’sının işte daha iyi performans gösterdiği belirtirken yüzde 38’i kurumlarının daha verimli hale geldiğini ve yüzde 24’ü ailelerinin bakım konusundaki sorumluluklarına yardımcı olduğunu söyledi.

Çalışma saatlerini ortalama 6,6 saat azaltıp haftada 31,6 saatlik çalışma süresine ulaşan şirketlerin çoğu çalışanlarına genel ya da kademeli olarak haftada bir tam gün izin verdi.

İskoçya da başlattı

Bu ay İskoç hükümeti de bazı kamu hizmetleri için dört günlük mesai denemesini başlattı. Citizens Advice Gateshead’in işletme müdürü Paul Oliver dört gün mesainin “zorlu bir görevle” başa çıkmalarına yardımcı olduğunu ve yüksek maaş ödeyemedikleri için personeli elde tutma oranını artırdığını belirterek “Personelin koşullarını iyileştirmenin bir yolunu görmek istedik, böylece daha iyi dinlenebilecekler ve kendilerini işe daha fazla verebileceklerdi” diye konuştu. Bir hükümet sözcüsü ise şunları söyledi:

“Haftada dört gün mesai getirme planımız yok. Nihayetinde işverenler ve çalışanlar kendileri için en uygun çalışma düzenlemeleri üzerinde anlaşmaya varacaktır ve nisan ayında esnek çalışma mevzuatımızda, yeni bir işe başladıkları ilk günden itibaren esnek çalışma talep etme hakkı dahil değişiklikler yapacağız.”

Aksa Akrilik, beyaz yakalılara 4 gün mesaiyi kalıcı hale getirdiAksa Akrilik, beyaz yakalılara 4 gün mesaiyi kalıcı hale getirdi

İngiltere haftada 4 gün mesaiyi sevdiİngiltere haftada 4 gün mesaiyi sevdi

İngiltere'de haftada 4 gün mesai denemesi başladıİngiltere’de haftada 4 gün mesai denemesi başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.