İngiltere, enflasyonu düşürmeyi başardı

İngiltere, yıllık bazdaki enflasyonu temmuzda beklentilerin paralelinde bir seyirle yüzde 6,8 olarak açıkladı. Böylelikle enflasyon Şubat 2022’den beri en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomi 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İngiltere, Şubat 2022'den beri en düşük enflasyonu yaşıyor.

İngiltere’nin yıllık enflasyonu haziranda beklentilere paralel gelerek yüzde 6,8 olurken çekirdek enflasyonda bir değişiklik olmadı ve 6,9 olarak açıklandı. Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, yıllık enflasyon bir önceki ayın enflasyonunun altında açıklandı ve hazirana göre yüzde 1,1 geriledi. Gerilemede düşen gaz ve elektrik fiyatları etkili oldu.

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyonda ise yıllık bazda temmuz ayında yüzde 6,9 ile yatay ilerledi, gıda enflasyonu ise yüzde 14,8’e düştü. Hizmet sektörü enflasyonu, temmuzda yıllık yüzde 7,4 olurken İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları açısından yakından izlediği hizmet sektörü enflasyonu, haziranda yıllık bazda yüzde 7,2 olmuştu.

İngiltere faizi 15 yılın zirvesine çekti, konut kredilerinde kriz kapıdaİngiltere faizi 15 yılın zirvesine çekti, konut kredilerinde kriz kapıda

Enflasyon, Şubat 2022’den beri en düşük seviyeye indi

ONS Fiyatlardan Sorumlu Direktör Yardımcısı Matthew Corder, gıda enflasyonunun hâlâ yüksek kalmasına rağmen süt ve ekmek gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarında gevşeme görüldüğünü, çekirdek enflasyonun ise hizmet fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle değişmediğini söyledi.

Başbakan Rishi Sunak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürmenin birinci önceliği olduğunu belirtti ve “Başbakan olarak daha iyi bir ekonomi inşa etmeye kararlıyım. Bu da enflasyonu önlemekle başlıyor. Bugünkü haberler planın işlediğini gösteriyor. Plana sadık kalırsak, enflasyonu düşüreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

İngiliz Maliye Bakanı Jeremy Hunt ise enflasyonu düşürme yönündeki kararlı adımlarının işe yaradığını ve enflasyonun Şubat 2022’den beri en düşük seviyesine gerilediğini söyledi. Fiyat artışlarının yavaşladığını belirten Hunt, “Henüz bitirme çizgisine ulaşmadık. Enflasyonu bu yıl yarı yarıya indirme planımıza sadık kalmalı ve sonrasında hedeflediğimiz yüzde 2’ye indirmeliyiz” dedi.

İngiltere'nin gelecek yıl resesyondan kaçması zorİngiltere’nin gelecek yıl resesyondan kaçması zor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.