iPhone’un geçen yılki satış geliri de Türkiye’nin bir yıllık ihracatına yaklaştı

iPhone'un geçen yıl elde ettiği 205 milyar dolarlık gelir, Türkiye'nin geçen yılki ihracat rakamına yaklaştı. Türkiye'nin 2022 yılı ihracatı önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254 milyar 172 milyon dolar olmuştu.

Ekonomi 5 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Geçen yıl iPhone'un dünya çapındaki satışları 205 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'nin ihracatı 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İkinci çeyrek bilançosunu açıklayan Apple’ın her ne kadar başta iPhone satışları düşme eğilimine girse de, geçen yılki satışları acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Apple’ın cihaz satışlarının yaklaşık yarısını oluşturan iPhone’un geçen yıl elde ettiği 205 milyar dolarlık (bugünkü kurla yaklaşık 5,5 trilyon lira) gelir, Türkiye’nin geçen yılki ihracat rakamına yaklaştı. Türkiye’nin 2022 yılı ihracatı önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254 milyar 172 milyon dolar (yaklaşık 6,8 trilyon lira) olmuştu.

Yeni model çıkarmayan iPhone’un satışları geriledi

Apple’ın dün açıkladığı bilanço, çok beğenilen iPhone’un rakiplerini ve ortaklarını sarsan bir gerilemeden kaçamadığını gösteriyor. Apple’ın en çok para kazandıran ürünü olan iPhone’un satışları üçüncü çeyrekte 39,8 milyar dolar tahminine kıyasla yüzde 2,4 azalarak 39,7 milyar dolara geriledi. Özellikle Apple yöneticileri, akıllı telefon pazarının özellikle ABD’de bir yavaşlamadan geçtiğini kabul etti.

Apple ve Amazon'un yıllık cirosu Türkiye'nin milli gelirini aştıApple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı

Apple’ın geçen çeyrekte üst düzey masaüstü bilgisayarlarında yaptığı marjinal güncellemeler ve daha büyük bir MacBook Air dışında yeni ürün çıkarmamış olması da buna yardımcı olmadı. İçinde bulunduğumuz çeyrekte yeni iPhone 15 ve Apple Watch’ların tanıtılacağı bu dönemde farklı bir tablo çizilmesi umut ediliyor. Apple’ın geçen çeyrekte üst düzey masaüstü bilgisayarlarında yaptığı marjinal güncellemeler ve daha büyük bir MacBook Air dışında yeni ürün çıkarmamış olması da buna yardımcı olmadı. İçinde bulunduğumuz çeyrek, yeni iPhone 15 ve Apple Watch’ların tanıtılacağı bu dönemde farklı bir tablo çizecek.

iPhone’a talebin azalmasıyla birlikte Apple’ın satışları son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Güncelleme yapılmayan iPad satışları da düşüyor

iPad satışları geçen çeyrekte yüzde 20’lik düşüş yaşadı. Bu iş kolu, yaklaşık 6,33 milyar dolarlık beklentilere karşılık 5,79 milyar dolar gelir elde etti. Apple geçen yıldan bu yana hiçbir tabletini güncellemedi ve 2024 yılına kadar seride önemli bir değişiklik yapmayacak. Bloomberg’in haberine göre şirket, 2024’ün ilk yarısında daha üstün bir ekrana sahip yenilenmiş bir iPad Pro duyurmaya hazırlanıyor.

Apple'dan 3 ayda beşinci zam: En pahalı iPhone fiyatı 90 bine yaklaştıApple’dan 3 ayda beşinci zam: En pahalı iPhone fiyatı 90 bine yaklaştı

Apple, içinde bulunduğumuz çeyrekte tablet ve Mac satışlarının kısmen 2022’deki fabrika kapanışları nedeniyle düşeceğini belirtiyor. Bu kesinti, tüketicilerin o yılın üçüncü çeyreğinde ürün almasını engellemiş ve bir sonraki dönemde bir artışa yol açmıştı.

Mac, süregelen düşüşe rağmen geçen çeyrekte beklenenden daha iyi bir performans gösterdi. Satışları yüzde 7,3 düşerek 6,84 milyar dolara gerilese de, bu rakam ortalama 6,37 milyar dolar tahminini aştı. Apple’ın üçüncü çeyrekte piyasaya sürdüğü tek önemli yeni ürün Mac’lerdi: Yeni büyük MacBook Air ve profesyonel odaklı masaüstü makineler haziran ayında tanıtılmıştı.

Apple Watch ve AirPods’u içeren giyilebilir ürünler, ev ve aksesuar segmenti de 8,28 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam 8,38 milyar dolarlık tahminlerin gerisinde kaldı. Apple, eylül ayında daha iyi performansa ve yeni renklere sahip yeni saatler çıkarmaya hazırlanıyor -ancak yeni özellikler açısından pek bir şey yok. Geçen sonbaharda şirket, cihazların ortalama satış fiyatını artırmaya yardımcı olan üst düzey bir ultra versiyonu da dahil olmak üzere üç yeni model piyasaya sürmüştü.

Fiyatı 75 bin lira: Apple yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttıFiyatı 75 bin lira: Apple yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.