İşe dönüş başladı, ofislerde doluluk son 10 yılın zirvesine çıktı

Pandemi sonra yeniden ofislere dönüşlerin başlamasıyla boş ofisler dolmaya başladı. Cushman & Wakefield TR Internatıonal raporuna göre, haziran ayı itibarıyla İstanbul genelinde ofislerin doluluk oranı yüzde 84,9’a çıktı.

Ekonomi 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Pandemi sonrası ofislere dönüş başlarken, boşluk oranları yüzde 15'lere indi. Böylece son 10 yılın en yüksek doluluk oranları yakalandı.

Pandemi döneminde boşalan ofisler yeniden dolmaya başladı. 1.5 yıl öncesine kadar İstanbul’da yüzde 20’leri aşan boşluk oranları, ofise dönüş ve azalan yeni arzlar nedeniyle yüzde 15’lere gerilerken, doluluk oranları yüzde 84.9’a çıktı. Böylece haziran ayı itibarıyla İstanbul ofis pazarında genel arz 6,46 milyon metrekare olarak gerçekleşirken, doluluk oranı son 10 yılın en yüksek rakamına geldi.

Konut fiyatı arttı, parası yetmeyen arsa ve tarlaya koştuKonut fiyatı arttı, parası yetmeyen arsa ve tarlaya koştu

10 yılın zirvesinde

Cushman & Wakefield TR Internatıonal tarafından hazırlanan “Gayrimenkul Pazarı Görünümü” başlıklı rapora göre, haziran ayı itibarıyla İstanbul genelinde bulunan ofislerin doluluk oranı yüzde 84,9 ile son 10 yılın en yüksek oranına ulaştı. Gelecek dönemde yükselen talebin ve boşluk oranlarındaki düşüşün devam edeceği ve birincil kiralar üzerinde yukarı yönlü hareketin de sürekliliğini koruyacağı öngörülüyor.
Diğer yandan 1.5 milyon metrekarelik büyüklüğe sahip İstanbul Finans Merkezi’nin de ofis pazarına katkı sağladığı belirtiliyor. 7 Nisan’da Bankalar Etabı’nın açılışı gerçekleştirilen İstanbul Finans Merkezi’nin diğer etaplarının da bu yıl içerisinde tamamlanarak yaklaşık 1,5 milyon metrekareye çıkması bekleniyor. Bu arzın yaklaşık yüzde 50’si kamu bankaları ve kamu kurumları tarafından kullanılacak.

En yüksek kiralar Levent’te

Ülke genelinde metrekare başına birincil ofis kiralarının en yüksek olduğu bölgelerin başında 765 lirayla Levent gelirken, onu 516 lirayla Esentepe-Gayrettepe bölgesi takip etti. Kira bedeli Maslak ve Anadolu Yakası’nda 455 TL, İzmir ve Ankara’da ise 268 TL oldu.

İstiklal Caddesi zirveyi Abdi İpekçi’ye bıraktı

Pandemi sonrası İstanbul’un caddelerinin yıldızı yeniden parladı. Caddelere yoğun talep ve doluluk oranları, birincil kiraların yüksek seyretmesine neden oldu. Haziran 2023 itibariyle İstanbul’da mağazaların aylık kiralarının en pahalı olduğu cadde metrekare başına 250 dolarla Abdi İpekçi oldu, onu 220 dolarla İstiklal Caddesi izledi. Böylece, 2010’dan beri en pahalı cadde unvanına sahip olan İstiklal Caddesi zirvedeki yerini Abdi İpekçi Caddesi’ne bıraktı. Ana cadde mağazalarının metrekare kiraları İstanbul’da 4 bin 545, Ankara’da 1960, İzmir’de ise 1860 lira olarak gerçekleşti.

AVM sayısı 448’e yükseldi

Yılın ilk yarısında Piyalepaşa AVM, Lotus Nişantaşı AVM ve Wins Town AVM’nin açılışı gerçekleşirken, toplam arz 448 AVM ile 14 milyon metrekareye yükseldi. Ocak-haziran döneminde cadde ve alışveriş merkezlerindeki yoğun talep nedeniyle yüksek doluluk oranları gözlemlendi. Ancak kısıtlı arza rağmen markalar büyüme stratejilerini sürdürmeye devam etti. Uluslararası perakende markalarının Türkiye’deki iş birliklerini artırdığı görülürken, Türk şirketler de mağaza açılışlarını sürdürdü.

Konutçunun yeni rüyası: KKM'den gelmesini beklediği 1,1 trilyon liraKonutçunun yeni rüyası: KKM’den gelmesini beklediği 1,1 trilyon lira

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.