İşletmelerin yüzde 47’si yapay zekanın potansiyelinden endişe duyuyor

Uluslararası denetim şirketi Deloitte’un son araştırmasına göre, işletmelerin yüzde 47’si yapay zeka teknolojisinin kullanımından kaynaklanan endişe ve korku yaşıyor. Ancak bu teknolojinin işletmelere gelir artışı ve maliyet azaltma gibi önemli avantajlar sunduğu gerçeğini de göz ardı etmemek lazım.

Ekonomi 1 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Sektör devleri, yapay zeka entegrasyonunu hız kesmeden sürdürürken; orta ve küçük ölçekli işletmeler de artık yapay zeka teknolojisinin kritik öneminin farkında. Yapay zeka, özellikle chatbot ve e-posta gönderimi alanlarında işletmelerin iletişim stratejilerini yeniden şekillendiriyor.

İşletmeler yapay zeka konusunda ikiye bölünmüş durumda. Uluslararası denetim şirketi Deloitte’un son araştırmasına göre, işletmelerin yüzde 47’si yapay zeka teknolojisinin kullanımından kaynaklanan endişe ve korku yaşıyor. Bu oran, yapay zekanın sektörel alandaki konumunu ve karşılanış şeklini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Ancak bu teknolojinin işletmelere gelir artışı ve maliyet azaltma gibi önemli avantajlar sunduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Meta, son olarak genç kullanıcılar ile etkileşimi artırmak amacıyla bütün sosyal medya uygulamalarında yeni yapay zekalar piyasaya sürmek için çalıştığını ve bu sayede operasyonel maliyetlerini de önemli ölçüde azaltmayı hedeflediğini belirtti. Öte yandan, Netflix’in yapay zeka destekli kişisel öneri sistemleri sayesinde yılda 1 milyar dolar tasarruf sağladığı rapor edilmiş durumda.

Yapay zeka yüzünden çalışanların yarısından fazlasını işten atacakYapay zeka yüzünden çalışanların yarısından fazlasını işten atacak

Sektör devleri, yapay zeka entegrasyonunu hız kesmeden sürdürürken; orta ve küçük ölçekli işletmeler de artık yapay zeka teknolojisinin kritik öneminin farkında. Yapay zeka, özellikle chatbot ve e-posta gönderimi alanlarında işletmelerin iletişim stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Bu entegrasyonlar, işletmelerin müşteri ilişkileri yönetimini optimize ederken, aynı zamanda müşteri memnuniyetini artırıyor ve işletmeler için daha geniş bir müşteri kitlesi erişimi sağlıyor.


‘İş yükünde yüzde 20 ila yüzde 65 arasında azalma sağlıyoruz’

Küresel arenada rekabet her geçen gün artarken dijitalleşmenin bir seçenek değil, kaçınılmaz bir gereklilik haline geldiği ortada. Şirketlerin yüzde 80’i dijital dönüşüm projelerine yatırım yaparak iş süreçlerini ve müşteri etkileşimlerini geliştirmeyi amaçlıyor. Pandemi döneminden sonra, yapay zeka ve otomasyon yatırımları daha da kritik bir önem kazanmış durumda.

Veventures Holding şirketlerinden biri olan ve holdingin dijital operasyonlarını yürüten Vebilişim Teknoloji’nin Genel Müdürü Barbaros Durdağ yapay zekanın işletmelere önemli avantajlar sunduğunu belirterek, “Yapay zeka kullanımı kişiselleştirilmiş reklamlar ve mailler oluşturmak için vazgeçilmez bir araç olmaktan öte, maliyetleri azaltma konusunda da işletmelere büyük katkı sağlıyor” dedi. Rekabetin böylesine global hale geldiği bir dönemde işletmelerin er ya da geç bu uygulamalarla tanışacağını vurgulayan Durdağ, Vebilişim’in fintech şirketlerine sunduğu danışmanlık hizmetlerinde; yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş reklamlar, hedef kitleye tanımlı yapay zeka destekli otomasyonlar, site ısı haritaları gibi pek çok dijital dönüşüm aracını kullanarak yüzde 30 ila yüzde 70 arasında bir gelir artışı ve yüzde 20 ila yüzde 65 arasında iş yükünde azalma sağladıklarını da ifade etti.

Yapay zeka yakın gelecekte insan beyniyle eşitlenecek mi?Yapay zeka yakın gelecekte insan beyniyle eşitlenecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.