İstanbul’da yaşamanın aylık maliyeti de 4 asgari ücreti geçti

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 47 bin 493 lira olarak hesapladı. İstanbul’da yaşamanın maliyeti kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,35 arttı.

Ekonomi 6 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 3.35, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 72,10 oranında arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre, İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 78,48 arttı. İPA İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 47 bin 493 lira olarak hesapladı. Böylelikle Ankara’dan sonra İstanbul’da yaşamanın maliyeti de 4 asgari ücreti geride bıraktı. Türk-İş de Ankara’da kasım ayında gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının (yoksulluk sınırı) 45.686,81 TL’ye ulaştığını açıklamıştı. İmamoğlu: İstanbul'da yaşamanın maliyeti 30 bin liraya dayandıİmamoğlu: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 30 bin liraya dayandı

Buna göre, İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 3,35, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 72,10 oranında arttı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti yüzde 78,48 arttı.

En fazla fiyat artışı zeytinde

Kasım ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 47.493 lira olarak hesaplandı. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 1.537 lira arttı.

Hanelerin en çok kullandığı bazı ürünlerin bir önceki yılın kasım ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında en çarpıcı fiyat artışlarından birinin yüzde 173,59 artışla zeytinde olduğu görüldü. Tavuk eti fiyatları ise bir yılda 113,5 zamlandı.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.