Japonya Merkez Bankası kasırgayı şimdilik dindirdi, ortalık süt liman gibi

TL euro ve dolar karşısında hafif de olsa değer kazanırken altın kayıplarının bir kısmını geri kazandı. Borsa ise günü yüzde 1,45 değer kazanarak kapattı. Dünya borsaları da 'ılımlı' şekilde yükseliyor.

Ekonomi 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Tokyo Borsası'ndaki yükseliş Uzakdoğu Asya'da piyasalara moral verdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın iş dünyası liderlerine yaptığı konuşmada finansal piyasaların istikrarsız olduğu bir dönemde BOJ’un faizleri artırmayacağını söylemesi piyasalara moral verdi. Uzakdoğu Asya’da Japonya’da Nikkei 225’in yüzde 2’yle başlayıp ikinci gününe giren yükseliş daha sonra tüm bölgeyi etkisi altına aldı. Gelişmeler Türkiye piyasalarını da etkilerken pazartesi günkü fırtına şimdilik hız kesmişe benziyor.

İç piyasa da sakin bir gün geçidi. Dolar günü yüzde 0,31 değer yitirerek 33,47 TL’den, euro ise yüzde 0.41 değer kaybıyla 36,64 TL’den kapattı. Günün ilk saatlerinde kayıplarının bir kısmını geri alarak  2,394 dolardan işlem gören ons altın kapanışı yüzde 0,33 değer kazanarak 2,398 dolardan yaptı. Ons altının değer kazanması gram altına da yaradı. Gram altın günü yüzde 0,18 artışla 2,585 TL’den kapattı. Güne kasırgada kaybettiklerini geri almaya kararlı şekilde başlayan BİST 100 endeksi ise açılışla birlikte tıyüzde 1,45 artışla tırmanışını başlattı ve günü an kısa süre sonra yüzde 1,92 yükselişle haftanın ilk iki günündeki kayıpları geri almaya kararlı şekilde güne başladı. Açılışla birlikte yükselmeye başlayan BİST 100 endeksi günü yüzde 1,45 değer kazanarak 10,024 puandan kapattı.

Kasırganın patladığı Uzakdoğu Asya’da da dünkü hızlı toparlanmanın ardından yükseliş devam etti. Nikkei 225 günü yüzde 1,19, KOSPİ indeksi yüzde 1,83, Hang Seng indeksi ise yüzde 1,38 oranında değer kazanarak kapattı. Japonya Merkez Bankası’nın güvercin açıklamaları nedeniyle toparlanmanın devamı bekleniyor. Avrupa borsalarında da toparlanma sürüyor, Londra’da FTSE indeksi akşam saatlerinde yüzde 1,75, STOXX600 yüzde 1,56, Paris’te CAC 40 yüzde 1,91 ve Frankfurt’ta DAX indeksi yüzde 1,65 yükselişle işlem görüyor.

Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul'u da vurdu, euro ve dolar da yükseldiDünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi

Çinliler harcamalarını kısınca lüks markaların piyasa değeri dört ayda 250 milyar dolar eridiÇinliler harcamalarını kısınca lüks markaların piyasa değeri dört ayda 250 milyar dolar eridi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.