JPMorgan’dan altın ve tahvil önerisi

JPMorgan Küresel Piyasa Stratejisti Marko Kolanovic, Orta Doğu'daki çatışmalar sonrası altın ve tahvil almayı önerdi. Kolanovic, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun “ters bir rüzgar” olduğunu ve yatırımcıların güvenli limanlar aramaları gerektiğini söyledi.

Ekonomi 17 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Orta Doğu’daki çatışmaların büyüyeceğine ilişkin endişeler güvenli liman varlıklarına olan talebi artırarak altına değer kazandırmış ve tahvil faizleri keskin bir düşüş kaydetmişti.

Orta Doğu’da tırmanan gerilim yatırımcıların “güvenli liman” olarak gördükleri yatırım araçlarına yönlendirdiği için altının yıldızı parlamaya devam ediyor. ABD’li finans kuruluşu JPMorgan’ın Baş Küresel Piyasa Stratejisti Marko Kolanovic de artan jeopolitik gerilimler nedeniyle yatırımcıların güvenli liman araması gerektiğini söyleyerek tahvil ve altın satın almayı önerdi. Kolanovic, halihazırda yüksek faizler nedeniyle baskı altında olan riskli varlıklar için Orta Doğu’da yükselen tansiyonun “ters bir rüzgar” olduğunu ve yatırımcıların güvenli limanlar aramaları gerektiğini söyledi.

Portföyündeki altın ve tahvil ağırlığını artırdı

Ayrıca nota göre JPMorgan, artan jeopolitik risk, ucuz değerlemeler ve düşük pozisyonlanmayı gerekçe göstererek portföyündeki devlet tahvili ağırlığını yüzde 1 oranında artırdı.

Emtia portföyünde altın ağırlığını artıran ve hisseler için “piyasa altı getiri”, emtia için de “piyasa üzeri getiri” tavsiyesi veren Kolanovic dünkü notunda tahvillerin dibe vurup vurmadığının belirsizliğini koruduğunu söyledi ve düşük ağırlıklı hisse senedi duruşunu yineledi.

Geçen hafta Orta Doğu’daki çatışmaların büyüyeceğine ilişkin endişeler güvenli liman varlıklarına olan talebi artırarak altına değer kazandırmış ve tahvil faizleri keskin bir düşüş kaydetmişti.

Bu talebin yatırımcılara tahvil tahsislerini artırmalarını tavsiye etme kararının itici güçlerinden biri olduğunu söyleyen Kolanovic “Tahvillerin dibi görüp görmediği belirsizliğini korusa da, jeopolitik risk ve ucuz değerlemeler göz önüne alındığında devlet tahvili tahsisimize yüzde 1 ekliyoruz” dedi.

Bankaların üçüncü çeyrek bilançolarının muhtemelen iyi geleceğini ancak yüksek kârlılığın risk altında olduğunu öngören Kolanovic, “Perakende, lüks, otomobil gibi döngüsel sektörlerin yanı sıra kimyasallar ve yarı iletkenler için de riskler devam ediyor” diye konuştu.

Dünya Altın Konseyi: Altın fiyatları 2024’te tüm zamanların zirvesine çıkacak

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) Baş Stratejisti John Reade, doların zayıflaması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gitmesi olasılığının desteğiyle altın fiyatları 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceğini söyledi.

Reade, Barselona’da düzenlenen LBMA Küresel Kıymetli Madenler Konferansı’ndaki yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, “Fed faiz indirimine başladığında altın iyi performans gösterecek. Dolar zayıflarsa, altın çok iyi iş yapar” dedi. Reade, altın fiyatlarının şu anda yüksek olduğunu ve herhangi bir yükselişin değerli metali desteklemeye yardımcı olan yüksek bir tabandan geleceğini de sözlerine ekledi.

BofA: Kötümser yatırımcılar nakde akın ediyor

Bu arada Bank of America Corp.’un küresel fon yöneticisi araştırmasında, ekonomik büyüme beklentilerinin zayıfladığı ve yatırımcıların düşük risk iştahı ile nakde akın ettiği belirtildi. BofA’nın yayımladığı bir anket sonucuna göre, yatırımcıların nakde akın ettiği ve bu eğilimin de ekonominin kötüye gittiğine işaret ettiği belirtildi.

Michael Hartnett liderliğindeki stratejistlerin yayımladığı notta, nakit pozisyonları, hisse tahsisi ve ekonomik tahminlere dayanan en geniş duyarlılık ölçüsünün yaz aylarında iyileşme gösterdikten sonra ekim anketinde düştüğü belirtildi. Ayrıca yönetim altındaki varlıkların yüzdesi olarak nakit seviyelerinin yüzde 5’in üzerine çıktığı açıklandı.

Yayımlanan notta, gerçekleştirilen ankete katılan yatırımcıların büyüme beklentilerinin hâlâ kötümser olduğu ve önümüzdeki 12 ayda küresel ekonominin daha zayıf kalmasının beklendiği belirtildi.

Öte yandan söz konusu notta, ankete katılanların ekonomide sert iniş senaryolarına ilişkin beklentilerinin oranı eylülde yüzde 21 iken, bu oranın ekimde yüzde 30’a yükseldiğinin altı çizildi.

Savaştan korkan yatırımcı 'güvenli liman'a koştu, altın yeniden parlıyorSavaştan korkan yatırımcı ‘güvenli liman’a koştu, altın yeniden parlıyor

İsrail şoku altını neden yükseltti? Bundan sonra ne olur?İsrail şoku altını neden yükseltti? Bundan sonra ne olur?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.