Koç’un efsanevi CEO’su Can Kıraç hayatını kaybetti; ölüm ilanını kendi eliyle yazmış

Koç Holding'in kuruluş ve büyüme sürecinde rol üstlenen, holdingin ilk CEO'su olan Can Kıraç 97 yaşında yaşamını yitirdi. Koç Holding'de CEO'luk yapan ve aileye damat olarak giren İnan Kıraç'ın ağabeyi olan Can Kıraç ölüm ilanını da kendisi yazdı.

Ekonomi 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
29 Ağustos 1950’de Ankara’da Koç Ticaret AŞ Otomobilcilik Şubesi’nde Bernar Nahum’un yanında çalışmaya başlayan Can Kıraç, 1991 yılında 41 yıllık meslek hayatını sonlandırarak emekli olmuştu.

Türkiye’de özel sektörün ilk kuşak önemli profesyonel yöneticilerinden olan, 1951’den 1991’e kadar Koç Holding bünyesinde çok sayıda üst düzey görevin yanısıra bu holdingin İcra Kurulu Başkanlığı’nı da yapan iş insanı Can Kıraç 97 yaşında hayatını kaybetti.

Koç Holding’in efsanevi CEO’su Can Kıraç aynı zamanda kendisinden sonra holdingin CEO’luğuna gelen, Koç ailesine damat olan İnan Kıraç’ın da ağabeyiydi.  Can Kıraç sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Amerikan Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Son derece renkli bir kişilik olan ve yayınladığı çok sayıda kitabıyla pek çok konuda önemli öyküler anlatan Kıraç, ölümünden önce kendi ölüm ilanını da kendisi hazırlamıştı.

“Veda” başlıklı ilanda “Kardeşim İnan Kıraç’a, kızım Aslı Kıraç ve oğlum Ali N. Kıraç’a, hayattaki akraba, dost ve çalışma arkadaşlarıma veda ediyorum” ifadeleri yer aldı. Kıraç eğitim bağışı yapmak isteyenler için de Türk Eğitim Vakfı ve Galatasaray Eğitim Vakfı’nı adres gösterdi.

Can Kıraç, 28 Haziran Cuma günü (yarın) Bebek Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Koç Holding’den yapılan açıklamada, “Koç Holding’in kuruluş ve büyüme sürecinde önemli rol üstlenen, kıymetli büyüğümüz Can Kıraç’ın vefâtını derin bir üzüntüyle karşıladık. Can Kıraç’ı, yaşamı boyunca ülkemize, topluluğumuza ve iş dünyasına yaptığı katkılarla daima hatırlayacağız” ifadelerine yer verildi.

22 Mayıs 1927’de Ankara’da doğan Can Kıraç çocukluğunu Eskişehir’de geçirdi. Kıraç 1946 yılında Galatasaray Lisesi’ni, 1950 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. 1949-50’de Türkiye Milli Talebe Federasyonu başkanlığı yaptı.

29 Ağustos 1950’de Ankara’da Koç Ticaret AŞ Otomobilcilik Şubesi’nde Bernard Nahum’un yanında çalışmaya başladı. 1957 yılında Vehbi Koç’un ortağı olduğu İzmir’deki Egemak şirketine müdür yardımcısı olarak atandı, 1958 yılında şirketin müdürlüğüne getirildi. 1963 yılında Koç Holding’in kurucu ortakları arasında yer alan Kıraç 1968 yılında İstanbul’a dönerek holdingin otomotiv grubunda çalışmaya başladı.

1973 yılında Koç Holding İcra Komitesi’ne giren Kıraç 1982’de Otomotiv Grubu Başkanlığı’na getirildi. 1984’te holdingin idare komitesi üyesi, 1987’de de başkanı oldu.

Koç Holding’den 1991’de emekli oldu

Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda VKV tarafından oluşturulan Üniversite İcra Komitesi ile Mütevelli Heyeti’nde de üye olarak görev aldı. 1991 yılı sonunda kendi isteğiyle Koç Topluluğu’ndaki 41 yıllık meslek yaşamını noktalayarak emekli oldu.

Anılarımla Patronum Vehbi Koç (1995), Anılar Olaylar (2004) ve Kolajlı Taşlamalar (2004) başlıklı kitapları yayımlanmış olan Kıraç 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından onursal üyeliğe seçildi. 2013 yılında kendisine Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verildi. 2017 yılında Mehmet Gündem’in yazdığı Can Kıraç Antika Adam ve Can Kıraç Eldivensiz Adam kitapları yayımlandı.

İngilizce ve Fransızca bilen Can Kıraç İzmir Rotary Kulübü’nde kurucu üye ve başkanlık, İzmir Ticaret Odası’nda yönetim kurulu üyesi, TÜSİAD, Türk Eğitim Vakfı, TESEV, Galatasaray Eğitim Vakfı ve İstanbul Sanayi Odası’nda kurucu veya mütevelli heyeti üyesi olarak görev yaptı. 1954’te İnci Atav Kıraç’la evlenen Can Kıraç’ın bu evlilikten Aslı ile Ali Numan adında iki çocuğu var.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.