Artık konut fiyatları enflasyondan daha az artıyor

Sahibinden.com ve BETAM tarafından hazırlanan "Satılık Konut Piyasası Görünüm" ağustos ayı raporuna göre, konut fiyatlarındaki artışlar temmuz ayında enflasyonun altında kaldı.

Ekonomi 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Rapora göre reel konut fiyat endeksi temmuzda hazirana kıyasla 8,8 puanlık azalışla 205,2 olurken, bu dönemde enflasyon oranı yüzde 9,5'e çıktı.

Artan fiyatlar ve kısıtlanan konut kredileri nedeniyle ev satışlarında yüksek ivmeler son bulurken, reel fiyat artışları da gerilemeye başladı. Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan Satılık Konut Piyasası Görünüm ağustos raporuna göre, konut fiyatlarındaki artışlar temmuz ayında enflasyonun altında kaldı. Rapora göre reel konut fiyat endeksi temmuzda hazirana kıyasla 8,8 puanlık azalışla 205,2 olurken, bu dönemde enflasyon oranı yüzde 9,5, Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı da yüzde 5 olarak gerçekleşti. Temmuzda olağanüstü yüksek enflasyonun yarattığı bu büyük fark reel konut fiyatlarında uzun süre sonra düşüşe yol açtı.

Kredili konuta faiz freni: Yüzde 30.4 gerilediKredili konuta faiz freni: Yüzde 30.4 geriledi

Düşüş kalıcı mı değil mi?

Diğer yandan reel fiyatların kalıcı olarak inişe geçip geçmediğinin söyleyebilmenin henüz erken olduğu ifade edilirken, bu yüksek artışla birlikte enflasyonun yeniden tırmanışa geçmesinin önümüzdeki aylarda satılık konut cari fiyatlarında artışı hızlandırabileceği belirtildi. Endeksin güncel seviyesi satılık konut reel fiyatlarının 2017 Eylül dönemindeki değerini yüzde 105,2 aştığını göstermekte.

5 aydır geriliyor

Rapora göre, ocak ve şubat aylarında yükselen reel fiyatların artış oranı önceki dört ayda olduğu gibi temmuzda da geriledi. Reel fiyatlardaki yıllık artış oranı hazirandan temmuza 11,3 puan azalarak yüzde 23,6 oldu.

Reel satış fiyatı üç büyükşehirde de düştü

Hazirandan temmuza İstanbul, Ankara ve İzmir’de reel konut fiyat azalışı sırasıyla yüzde 4,5, yüzde 3,3, ve yüzde 4,8 oldu. Temmuz’da reel konut fiyat endeksi (Eylül 2017=100) İstanbul’da 203,6, Ankara’da 224,7, İzmir’de ise 210,7’ye düştü. Temmuz ayının verileri satılık konut reel fiyatlarının 2017 Eylül’deki seviyesine kıyasla İstanbul’da yüzde 103,6, Ankara’da yüzde 114,7 ve İzmir’de yüzde 110,7 oranında yüksek olduğunu göstermekte.

Ev sahipleri ferman dinlemedi: Ankete göre yüzde 25 sınırını uygulayan pek yokEv sahipleri ferman dinlemedi: Ankete göre yüzde 25 sınırını uygulayan pek yok

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.