‘Konut fiyatlarında artış yavaşladı, nakit alım düşünenler için fırsat var’

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, enflasyondan arındırıldığında konutta yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığını belirterek, nakit alım düşünenler için yatırım fırsatı döneminde olunduğunu söyledi.

Ekonomi 19 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Endeksa verilerine göre İstanbul Esenyurt ve Antalya'da konut fiyatları düşmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 bir önceki ay olan marta göre de yüzde 39 azalarak 75 bin 569’e geriledi. Böylece pandemiden dolayı kapanmaların olduğu Mayıs 2021’den bu yana en düşük aylık satış rakamı görüldü. 

Yapay zeka ile gayrimenkul değer hesabı yapan ve bu sayede kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkan sağlayan Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendirdi. Konut piyasasında değer artışının devam ettiğini vurgulayan Öğüt, fiyatların nominal olarak hâlâ yükselişte olduğuna ancak artış hızındaki yavaşlamayla reel olarak düşüş gösterdiğine dikkat çekti. Endeksa verilerine göre, satılık konut piyasasında fiyatların nisan ayı itibarıyla bir yıl içinde yüzde 54 oranında arttığını söyleyen Öğüt, “Pazardaki reel düşüş bu şekilde devam ederse, 2022’de konut fiyatlarında açılan büyük makasın önümüzdeki 2 yıllık bir süreçte kapanacağına ve fiyatların nominal olarak da düştüğüne şahit olabiliriz. Ancak bugünden yarına çok çarpıcı düşüşler beklemiyoruz” dedi. Öğüt, gayrimenkulde özellikle nakit alım düşünenler için yatırım fırsatı döneminde olunduğunu söyledi. Fiyatların nominal olarak hâlâ yükselişte olduğuna dikkat çeken Öğüt sözlerine şöyle devam etti:

“Endeksa değerlemelerine baktığımızda fiyatlar nominal olarak geçen seneye ve ondan önceki seneye göre artmaya devam ediyor ancak reel olarak fiyat artışının en düşük seviyesinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye geneli ortalama gayrimenkul satış fiyatı rakamları, satılık konut piyasasında nominal artışın devam ettiğini gösteriyor. Buna göre, satılık konut fiyatları, yıllık değer değişimlerine bakıldığında Nisan 2024 itibariyle bir yıl içerisinde yüzde 54 artmış durumda. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 TL’yi bulurken, bu rakam Muğla’da 7,5 milyon, İstanbul’da 4,5 milyon TL’yi aşmış durumda. Ancak konut fiyatları ülkedeki mevcut enflasyondan arındırıldığında yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığı görülüyor.”

‘Konut fiyatları 2 yıl içinde gerileyebilir’

Görkem Öğüt, konut piyasasında son dönemlerde alımların likiditeyle gerçekleştirildiğini vurgularken özellikle yüksek segmentteki konutlarda bu nedenle çetin pazarlıklar yaşandığının altını çizdi:

“Gayrimenkulde nakitin kuvvetli olduğu bir dönemdeyiz ve nakitle dönen bir piyasa olduğundan pazarlık payları da çok yükseldi. Bu pazarlık baskısı özellikle yüksek segmentteki konutlarda fiyatları aşağıya indiriyor.”

Öğüt, konut artış hızındaki reel gerilemenin nominal değerlere yansımasının beklenenden daha uzun sürebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şekilde devam ederse 2022’de açılan makasın 2 yıl içinde kapanması mümkün. Sadece reelde değil, nominalde de düşen rakamlardan bahsedebileceğiz. Ancak burada unutulmamalıdır ki, gayrimenkul dünyada olduğu gibi ülkemizde de zamandan bağımsız iyi ve en güvenli yatırım aracı olarak ön sıralarda yer alır.”

‘Esenyurt ve Antalya’da fiyatlar düşmeye başladı’

Fiyat artışı anlamında enflasyonun altında kalan hatırı sayılır miktarda bölge olduğunu belirten Öğüt, “Özellikle İstanbul’a baktığımızda, örneğin konutların daha hızlı satıldığı Esenyurt gibi bölgelerde bu fiyat düşüşünü daha fazla hissediyoruz. Bu bölgede düşüş yüzde 35-40’lara ulaşmış durumda. Yine aynı şekilde, 2022 Ağustos ayında çok hızlı yükselen Antalya ve diğer sahil kentleri gibi bölgelerde de fiyat artışı hız keserek reelin altında kalmaya başladı” dedi.

Endeksa verilerine göre kiralık konutlarda da satılık konutlardakine benzer bir durum gözlemleniyor. Kiralık konut fiyatları nisanda geçen yıla göre yüzde 55 artarken, yıllık artış enflasyondan arındırıldığında yüzde 8 azaldı.

Konut fiyatları 10 aydır geriliyorKonut fiyatları 10 aydır geriliyor

Konut pazarı zayıflayınca, inşaat maliyetleri martta hız kestiKonut pazarı zayıflayınca, inşaat maliyetleri martta hız kesti

Konut fiyatları 4 yıl sonra ilk kez enflasyondan daha az arttıKonut fiyatları 4 yıl sonra ilk kez enflasyondan daha az arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.