Kripto paralara düşük enflasyon dopingi: Bitcoin 31 bin dolara yaklaştı

ABD'de mart ayında tüketici fiyatlarının ardından üretim fiyatları endeksinin de beklentilerin altında kalmasıyla Bitcoin 10 ayın ardından ilk kez 30.900 doların üzerini gördü. Ethereum ise güncellemenin de etkisiyle bir günde yüzde 7.5 yükselerek 2.100 doları aştı.

Ekonomi 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD’de bu hafta açıklanan veriler, geleneksel piyasaların yanı sıra kripto para piyasasını da etkiledi. Çarşamba günü mart ayı enflasyonu (TÜFE) yüzde 5,2’lik beklentinin altında kalarak yüzde 5 olarak açıklandı. Böylece enflasyon şubat ayındaki yüzde 6’lık seviyesinden hızlı bir düşüş gerçekleştirdi. Perşembe günü açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri de yüzde 0.2’lik artış beklentisine karşı yüzde 0.5 geriledi.

Enflasyondaki düşüş eğiliminin hız kazanmasıyla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımında frene basacağına yönelik beklentiler kuvvetlendi. Bu da dolar varlıklarında zayıflamaya yol açarken kripto paralarda yükselişe neden oldu. Bitcoin dün sabah saatlerinde 30.987 dolarla Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı, 31 bin dolara yaklaşmasıyla birlikte gelen satışlarla öğlene doğru 30.745 dolara geriledi. Son satışlara rağmen dün yaklaşık yüzde 1.5 yükseliş kaydetti.

'Faiz artışı duracak' beklentisi arttı, Bitcoin 10 ay sonra yeniden 30 bin doları aştı‘Faiz artışı duracak’ beklentisi arttı, Bitcoin 10 ay sonra yeniden 30 bin doları aştı

Piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para konumunda bulunan Ethereum ise önceki gün gerçekleşen Şanghay güncellemesinin de olumlu etkisiyle yüzde 7,5 yükselişle 2,108 dolara çıktı.

Diğer altcoinlerde ise görece yatay bir seyir izlendi. Binance Coin ve Ripple yüzde 0.3 değer kaybederken Polygon yüzde 0.2, Solana yüzde 0.2, Dogecoin ise yüzde 0.1 değer kazandı.

Bu yıl yatırımcısına yüzde 85 kazandırdı

Son yükselişlerle beraber Bitcoin dolar bazında yatırımcısına 2023 genelinde yüzde 85 kazandırmış oldu. Ethereum ise bu yıl yüzde 75 yükseliş kaydetti. Analistler, 31 bin doların Bitcoin’de hem psikolojik hem de teknik olarak önemli bir direnç olarak öne çıktığını bu direncin kırılması durumunda 32,400 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtti.

Goldman Sachs kriptolara milyonlarca dolarlık yatırım planlıyorGoldman Sachs kriptolara milyonlarca dolarlık yatırım planlıyor

ABD'deki bankacılık krizi, kripto firmalarını denizaşırı ülkelere yönlendirebilirABD’deki bankacılık krizi, kripto firmalarını denizaşırı ülkelere yönlendirebilir

Credit Suisse’e Bitcoin nispeti: Bir zamanlar ucuz bir para birimi vardı hatırlar mısın!Credit Suisse’e Bitcoin nispeti: Bir zamanlar ucuz bir para birimi vardı hatırlar mısın!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.