Maliye artık vergi cezalarında uzlaşmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm vergi dairelerine talimat göndererek, vergi cezalarında hiçbir şekilde uzlaşmaya gidilmeden ve indirim yapılmadan söz konusu cezaların tahsilini istedi.

Ekonomi 24 Haziran 2024
Gelir İdaresi Başkanlığı gönderdiği mesajda "Uzlaşma konusu vergi ve ceza tutarları olduğu gibi mükellef yada mükellef temsilcisine teklif edilecek, tutarlarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır" dedi.

Kamuoyunda özellikle vergi paket taslağının ortaya çıkmasının ardından bazı şirketlerin vergi borçlarının silinmesine yönelik eleştirilerin artması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 81 ildeki tüm vergi dairelerinin uzlaşma komisyonlarına çok kritik bir talimat gönderdi.

ekonomim.com’un ulaştığı söz konusu talimatta usulsüzlük, özel usulsüzlük vergi ve vergi ziyaı cezası gibi devlete ödenmesi gereken tüm cezaların hiçbir şekilde uzlaşmaya gidilmeden ve indirim teklifi yapılmadan tahsil edilmesi istendi. Karar bugünden itibaren yapılan tüm uzlaşma başvurularında uygulanacak.

‘Mükellefe uzlaşma teklifi yapmayın’

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tüm vergi dairelerine gönderdiği talimatta şöyle dendi:

“24/06/2024 Pazartesi’nden itibaren tüm birimlerinizde yapılacak uzlaşmalarda uzlaşmaya konu vergi tutarları ile tüm ceza tutarlarında herhangi bir indirim yapılmaksızın aynı tutarlar mükellef yada mükellef temsilcisine teklif edilecektir.

Özetle uzlaşma konusu vergi ve ceza tutarları olduğu gibi mükellef yada mükellef temsilcisine teklif edilecek, tutarlarda indirim yapılmayacaktır. Bu haliyle uzlaşma vaki olabilir ya da uzlaşma vaki olmadığı tutanağı imzalanacaktır. Bu durum uzlaşma yapacak tüm birimlere bildirilmesi ve hassasiyetle eksiksiz riayet edilmesi gerekmektedir.Öte yandan vergi cezalarını indirim olmadan kabul edenler kendilerine sunulacak yapılandırmalardan geçmişte olduğu gibi faydalanabilecek.”

Geçen yıl 100 liralık ceza uzlaşmayla 17 liraya düşmüştü

Söz konusu vergilerin ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan 659 milyon 832 bin 615 liralık ceza, uzlaşma kapsamında değerlendirilerek 113 milyon 419 bin 586 lira oldu. Yani her 100 liralık vergi cezası 17 liraya inmiş oldu. Böylelikle mükellefler uzlaşmayla 546 milyon 413 bin 29 liralık cezadan kurtuldu.

Aynı dönemde 337 milyon 578 bin 759 liralık özel usulsüzlük cezası da uzlaşma sonucu 63 milyon 285 bin 121 liraya indi. Usulsüzlük cezaları da uzlaşma sonucu 806 bin 114 liradan 120 bin 614 liraya düştü.

Vergi paketinden küçük esnafa büyük sürpriz çıktı: En az 700 bin kişi daha gerçek usulde vergilendirilecekVergi paketinden küçük esnafa büyük sürpriz çıktı: En az 700 bin kişi daha gerçek usulde vergilendirilecek

Vergi paketinin tamamı sızdı, sebebi AKP içindeki kavgaVergi paketinin tamamı sızdı, sebebi AKP içindeki kavga

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.