Merkez bankalarının ‘faiz haftası’nda piyasalarda fazla hareket yok

Fed başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki birçok merkez bankasının faizle ilgili kararlarını açıklayacağı haftaya dolar ve euro sakin başladı. Ons altın ve gram altın geçtiğimiz haftaki kâr satışlarının ardında hafif yükseliyor.

Ekonomi 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
u hafta toplanacak merkez bankalarının faizle ilgili kararları hem iç hem de küresel piyasaları etkiyecek.

Piyasalar tüm dikkatlerin Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarına çevrildiği haftaya sakin başladı. İç piyasada dolar yüzde 0.11’lik yükselişle 32,97 TL’den, euro ise yüzde 0,09’luk artışla 35,83 TL’den işlem görüyor. Kâr satışlarıyla gerileyen altın haftaya hafif bir toparlanmayla girdi. Ons altın yüzde 0,24 değer kazanarak 2,339 dolarda işlem görürken gram altın yüzde 0,28’lik artışla 2,535 TL’den alıcı buluyor.

BİST 100 Endeksi geçen haftaki  düşüşünün ardından haftaya yine değer kaybıyla başladı. Saat 10.15 itibariyle BİST 100 Endeksi geçen haftaki kapanışın yüzde 0,52 altında 10,834 puanda bulunuyor. Analistler endeksin gün içinde inişli çıkışlı bir seyir izleyeceğini ifade ediyor.

Bu hafta toplanacak merkez bankalarının faizle ilgili kararları hem iç hem de küresel piyasaları etkileyecek. Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararına çevrildi. Bu hafta toplanacak merkez bankalarından Fed’in indirim için Eylül’e işaret etmesi, İngiltere Merkez Bankası’nın ise faiz indirmesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirmesi durumunda bir süredir değer kazanan Sterlinin hız keseceği ifade ediliyor. Bazı ekonomistler Japonya Merkez Bankası’nın bu hafta faiz artırabileceği görüşünde.

Fed’in faiz indirimlerinin yakın olduğu beklentisi piyasaları desteklerken bu sabah Avustralya’dan Japonya ve Hong Kong’a kadar birçok borsa değer kazandı. Çin ise ekonomiye güçlü bir teşvik gelmemesi nedeniyle negatif ayrışırken Çin 10 yıllık tahvillerinin getirisi rekor düşük seviyeye indi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta boyunca 5 baz puan gerilemiş yüzde 4,1939’dan, iki yıllıkların getirisi haftanın tamamında 13 baz puana yakın düşerek yüzde 4,3832’den kapanmıştı. Bu iki tahvilde getiriler bu sabah da düşüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.