Merkez Bankası’ndan mevduat faizini artıracak yeni kararlar

Kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılığı sonlandıran ve bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çeken TCMB, böylece son iki ayda 10 puan gerileyen mevduat faizlerini yükseltecek adımlar attı.

Ekonomi 28 Haziran 2024
TCMB'nin kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırmasıyla bankalar maliyetlerini azaltarak mevduat faizinde daha rahat hareket edebilecek.

Politika faizini yüzde 50’de sabit bırakan Merkez Bankası (TCMB), daha önce olduğu gibi mevduat faizi ve ticari kredilerde bankaları rahatlatacak yeni kararlar aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, TCMB bankaların mevduat tarafında elini rahatlatmaya yönelik olarak kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırdı. Kararla bankaların maliyetlerinin aşağı çekilerek sadeleşme sağlanacağı belirtiliyor.

Diğer karar ise ticari kredilere yönelik. TCMB, ticari kredilerin erken ödenmesi durumunda bankalarca talep edilebilecek erken ödeme ücretine yönelik düzenleme yaptı. Düzenleme kapsamında değişken faizli kredilerde erken ödenen tutarın yüzde 2’sine kadar erken ödeme ücreti tahsil edilebilecek.

Bunların yanı sıra TCMB, bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekerek bankalararası piyasada TL likiditesini azaltacak, mevduat faizlerini yükseltecek bir adım daha attı. Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Beril Akman’ın haberine göre, TCMB tarafından bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre, banka döviz karşılığı Türk Lirası swap piyasasında kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirdi. Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk Lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine son verildiğini duyurdu. Bu, bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme.

TCMB, Para Politikası Kurulu metninde likidite gelişmelerinin yakından izlendiğini ve sterilizasyon araçlarının gerekirse çeşitlendirileceğini vurgulamıştı.

Mevduat faizleri 10 puan düştü

TCMB verilerine göre, 3 aya varan vadeli mevduatta ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşandı. 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda ağırlıklı ortalama faiz 21 Haziran haftasında yüzde 58,38 olarak kaydedildi. Böylelikle mevduat faizlerinde üç ay sonra yüzde 60’ın altı görüldü.

Temassız ödeme limiti 1500 TL’ye çıkarılıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) nisan ayında bankalara gönderdiği yazıda temassız kart ödemelerinde şifresiz işlem limitinin 750 TL’den 1500 TL’ye yükseltilmesi doğrultusundaki kararı 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. 2020 yılında koronavirüs salgınının etkisiyle temassız ödeme yöntemleri öne çıkmış, tüketicilerin hijyen hassasiyeti taşıması güvenli ödeme yöntemlerine talebi artırmıştı.

Faizde sürpriz yok, enflasyonda kalıcı bozulma olursa artırılacakFaizde sürpriz yok, enflasyonda kalıcı bozulma olursa artırılacak

Merkez Bankası faizi arttırmadı ama parayı daha da sıkacak önlemler açıkladıMerkez Bankası faizi arttırmadı ama parayı daha da sıkacak önlemler açıkladı

 

Zorunlu karşılık dopingi: Merkez piyasadan bir haftada 550 milyar lira çektiZorunlu karşılık dopingi: Merkez piyasadan bir haftada 550 milyar lira çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.